Volledig scherm
© Caspar Huurdeman

Arrestatie na ramkraak bij juwelier Colitico in Soest

updateBij juwelier Colitico in de Van Weedestraat in Soest is vannacht tussen drie en half vier een ramkraak gepleegd. Met een Opel Astra is de glazen pui geramd. In de omgeving werd een 23-jarige man uit Almere aangehouden.

Volledig scherm
Eigenaar Constantijn Littooij:. ,,Overal ligt glas en alle goederen liggen ertussen." © Huurdeman Caspar

Zijn betrokkenheid bij het delict wordt onderzocht. Getuigen zagen drie personen wegrennen, meldt woordvoerster Jacqueline van Houten van de politie. Bij de zoekactie werden speurhonden en een helikopter ingezet. De achtergelaten auto is in beslag genomen voor sporenonderzoek. 

Ravage

De ravage in de winkel is 'gigantisch', zegt eigenaar Constantijn Littooij (71). ,,Alle vitrines zijn kapot. Al het glas is eruit. Ik ben het nu aan het uitzoeken. Overal ligt glas en alle goederen liggen ertussen. Daar zitten ook allemaal kleine dingetjes bij, dus het is moeilijk zoeken." Littooij denkt nog de hele dag bezig te zijn met puinruimen. 

Het is nog onduidelijk of de dieven iets hebben buitgemaakt. ,,Ze zijn niet in het pand geweest. Er zat namelijk ook nog een roldeur voor", aldus Van Houten. ,,Maar of ze toch iets hebben kunnen pakken dat is nog onduidelijk."

Moker

Littooij trof wel een moker aan in de winkel. Hij kan niet verklaren hoe die binnen terecht is gekomen,,Dat is zo raar, hij lag vier meter van de pui."

De juwelier weet nog niet wanneer de winkel weer opengaat. De pui ligt eruit en moet vervangen worden. ,,Ik hoop zo gauw mogelijk weer open te gaan, maar ik heb geen idee wanneer een pui erin gezet kan worden."

Wat de financiële schade is, kan Littooij nog niet zeggen. Hij draait er zelf voor op. ,,Ik ben niet verzekerd, dit is bijna niet te verzekeren. Ik hoop dat ze hen pakken, dan kan ik het op hen verhalen."

In de ruim vijftig jaar dat hij zijn juwelierszaak heeft, is het voor het eerst dat Colitico het doelwit van ramkrakers is, zegt Littooij. ,,Ik heb wel meegemaakt dat ze een ruit intikten. En bij het vorige pand verderop in de Van Weedestraat zijn ze eens van bovenaf binnengekomen, vanuit een leegstaand huis. Toen kwam ik na de kerst terug en was alles weg."

Dagelijks het nieuws uit de regio in je mailbox? Schrijf je in op de nieuwsbrief

In samenwerking met indebuurt Amersfoort