Volledig scherm
© Getty Images

Baarnaars zonder sociaal netwerk geholpen met ‘Samen Sterk’

Mensen met een minimaal sociaal netwerk in Baarn kunnen binnenkort aankloppen bij Samen Sterk. Het project wordt begeleid door een hulpverlener van maatschappelijke organisatie Kwintes.

Het is voor de hulporganisatie de eerste keer dat ze een dergelijk project start. ,,Het idee is niet nieuw. In Engeland bestaat het al 20 of 25 jaar”, zegt projectleider Lysanne Malschaert. En ook veel Nederlandse organisaties omarmen volgens Malschaert het concept.

Samen Sterk richt zich op sociale contacten, het ontwikkelen van eigen kracht en het aansluiten bij initiatieven in de wijk. Daarnaast wil Kwintes eenzaamheid aanpakken. ,,Wij geloven in een netwerk voor cliënten. Mensen die dat niet meer hebben of nooit hebben gehad, kunnen dat nu ook gaan ervaren. Met een sterk netwerk kun je beter functioneren en zit je lekkerder in je vel.”

Kwintes heeft een subsidie van de gemeente Baarn gekregen. Drie jaar lang gaat een groep van 8 tot 10 deelnemers gaat met behulp van een coach aan de slag. ,,De bedoeling is dat de deelnemers elkaar gaan ondersteunen. De netwerkcoach stuur vanaf de zijlijn aan. Misschien is er iemand in de groep die moeite heeft om een bepaald formulier in te vullen. In plaats van dat de netwerkcoach zelf helpt, bespreekt hij wie er binnen de groep zou kunnen helpen.”

Na een startbijeenkomst voor geïnteresseerden op 28 november in Lokaal O in Baarn, wordt de groep samengesteld. ,,Ongeveer een keer in de week komt de groep bij elkaar. De deelnemers bepalen zelf waar hun behoefte ligt. Waarschijnlijk ontstaan er allerlei dwarsverbanden.’’

In samenwerking met indebuurt Amersfoort

Amersfoort