Volledig scherm
- © ANP

Baarnse bijlzwaaier ook volgens hemzelf meest gebaat bij psychiatrische hulp

De rechtbank koerst af op een tbs-veroordeling voor de 30-jarige Baarnaar die vorig jaar in ernstig verwarde toestand een plaatsgenoot naar het leven stond met een bijl. De verdachte zelf is blij dat hij behandeld wordt aan zijn stoornis.

De pro formazitting in de zaak tegen Chris van der B. duurde vanmiddag dan ook nauwelijks een kwartier. De Baarnaar, die sinds zijn aanhouding in 2019 in voorlopige hechtenis zit, wil niets liever dan geholpen worden, vertrouwde hij de rechters toe met monotone stem. ,,Ik heb nu medicatie. Het is veilig en goed. De gevangenis is niet fijn, maar ik kom de dag wel door. Als ik maar hulp krijg bij mijn ziekte, want het duurt al veel te lang’’, zei de zichtbaar gespannen en kwetsbare Baarnaar.

Mikpunt woede

De openbaar aanklager noch de verdediging trad op de tussenzitting in detail over wat er zich afgelopen nazomer en najaar in Baarn had afgespeeld. Volgens de dagvaarding richtte B. vernielingen aan aan de auto van zijn slachtoffer en smeet hij een ruit van diens woning in. In oktober bereikte de crisis een dieptepunt toen hij zwaaiend met een gestolen bijl afstormde op het mikpunt van zijn woede. De plaatsgenoot ontweek de slagen en vluchtte, waarna opgetrommelde agenten Van der B. in de boeien sloegen.

Het advies van de reclassering om de psychisch labiele Baarnaar voorwaardelijk tbs op te leggen, wordt vrijwel zeker opgevolgd. Van der B. moet zich in dat geval een jaar of langer laten behandelen in een psychiatrische kliniek en hoeft niet opnieuw de gevangenis in. Het proces tegen de Baarnaar vindt plaats op 11 juni. 

Quote

Ik heb nu medicatie. Het is veilig en goed. De gevangenis is niet fijn, maar ik kom de dag wel door. Als ik maar hulp krijg bij mijn ziekte, want het duurt al veel te lang

Chris van der B.

In samenwerking met indebuurt Amersfoort

Amersfoort