Volledig scherm
Foto ter illustratie. © Marlies Wessels

Baarnse ouders vrezen opdoeken peuterspeelzaal

Door een nieuwe wet verstrekt de gemeente Baarn geen extra subsidie voor peuterspeelzalen. ,,Zo vallen onze kinderen tussen wal en schip”, vrezen ouders.

De drie peuterspeelzalen in Baarn, Dribbel, De Uitkijck en Hummelhonk, vallen nu onder de verantwoordelijkheid van welzijnsorganisatie Versa Welzijn. Met subsidie van de gemeente kunnen kinderen uit gezinnen die geen recht hebben op kindertoeslag en extra begeleiding nodig hebben, ook naar de peuterspeelzaal.

Extra geld

Door een nieuwe wet gelden sinds dit jaar voor peuterspeelzalen en kinderdagopvangorganisaties dezelfde regels. Een kinderopvang kan nu het werk doen van een peuterspeelzaal. Daarover botsen de gemeente en Versa Welzijn.

Omdat Versa Welzijn in Baarn alleen zorgt voor de peuteropvang en niet het welzijnswerk, komt ze volgens de gemeente niet in aanmerking voor extra subsidie. Onzin, vindt de organisatie. ,,Peuterwerk is in onze ogen meer dan alleen opvang. Wij voeren de begeleiding van peuters uit vanuit maatschappelijke betrokkenheid. Wij werken met gespecialiseerde pedagogisch medewerkers en stellen kwaliteit voorop. En dat kost extra tijd en dus geld’’, schrijft Versa Welzijn op haar website. ,,Nu de gemeente Baarn ons niet financieel tegemoetkomt, zullen wij onze peuterspeelzalen per 2019 moeten overdragen.’’ De gemeente gaat er vanuit dat genoeg andere aanbieders zijn, waardoor de peuteropvang gewoon kan blijven bestaan.

Petitie

Op de peuterspeelzalen in Baarn zitten 150 kinderen. Van hen hebben er 35 een zogeheten VVE-plaats (Voor- en Vroegschoolse Educatie) en zij krijgen extra begeleiding. Ouders Martijn Donkersloot, Petra Stalenhoef en Marjolein Quispel zijn bang dat vooral deze groep onder de beslissing lijdt. ,,Dit is een landelijke kwestie die zich lokaal vertaalt. Door deze nieuwe wet staat het voortbestaan van de peuterspeelzalen op de tocht’’, zegt Stalenhoef. ,,De peuterschool heeft een voorschoolse taak. Zeker als de het gaat om een taal-of leerachterstand is dat een essentiële voorbereiding op de basisschool.’’

Zonder goede begeleiding raken de kinderen straks tussen wal en schip, is de vrees. Daarom begonnen de ouders een petitie, die inmiddels 230 keer is ondertekend.

Wethouder Theo Stroo (onderwijs) gaat naar aanleiding van de oproep eind augustus in gesprek met de ouders. ,,Wij realiseren ons goed dat de ontstane situatie heel vervelend is voor de kinderen, hun ouders en de betrokken medewerkers van de huidige peuterspeelzalen, maar hebben alle vertrouwen in een goede oplossing’’, zegt hij.

Donkersloot, Stalenhoef en Quispel hopen de gemeente te kunnen overtuigen. ,,Gelukkig zijn we het daar wel over eens: het belang van de kinderen staat voorop.’’

Peuterpeelzaal of kinderopvang
Door de Wet Harmonisatie Kinderopvang en Peuterspeelzaalwerk is er een financieel tekort ontstaan voor de peuterspeelzalen in Baarn.

Sinds januari gelden voor peuterspeelzalen en kinderopvang dezelfde regels. Peuters van 2 tot 4 jaar kunnen voor hetzelfde aanbod terecht bij de kinderopvangorganisaties.

De gemeente is verantwoordelijk voor het subsidiëren van kindplaatsen voor ouders die geen kinderopvangtoeslag ontvangen en moet zorgen voor voldoende plaatsen voor Voor- en Vroegschoolse Educatie, voor kinderen die een taal- of leerachterstand hebben.

Dagelijks het nieuws uit de regio in je mailbox? Schrijf je in op de nieuwsbrief!

In samenwerking met indebuurt Amersfoort

Amersfoort