Volledig scherm
© AD

Barneveld mag info over herkomst zand Vink niet gebruiken

De gemeente Barneveld is in het bezit van informatie over de ‘specifieke herkomstlocaties’ van de omstreden partij zand die onder meer is toegepast in de Barneveldse wijken Eilanden-Oost en Veller. Van zandleverancier Vink mag ze daar echter geen gebruik van maken.

De gegevens zijn onrechtmatig verkregen, zo meent Vink. Het Barneveldse bedrijf heeft samen met Grondbank Barneveld in een kort geding geëist dat de gemeente de informatie ‘die uitdrukkelijk niet voor haar was en is bestemd’, vernietigt, op last van een dwangsom van één miljoen euro. Volgens Vink heeft de gemeente inbreuk op bedrijfsgeheimen gepleegd. De rechtbank in Arnhem doet volgende week uitspraak.

Vink heeft steeds geweigerd duidelijkheid te verschaffen waar het zand vandaan kwam ‘ter bescherming van de privacy van derden en hun rechtmatige belangen’.

Relevante stoffen

De gemeente wilde de herkomstlocaties kennen om na te gaan of het geleverde zand na de reiniging bij Vink wel op alle relevante stoffen is onderzocht.

In de ogen van Vink heeft de gemeente geen enkele wettelijke taak of bevoegdheid om die locaties te kunnen vorderen. Om haar ‘desondanks - onverplicht - tegemoet te komen’ heeft Vink in februari per e-mail in tabelvorm informatie verstrekt over de samenstelling van het zand voordat het werd gereinigd.

Onzichtbaar

De specifieke herkomstlocaties behoorden niet tot de vrijgegeven informatie. Nummers en adressen waren in de tabel met markeringen onzichtbaar gemaakt.

Begin maart liet de gemeente Vink echter in een e-mail weten dat zij de onzichtbaar gemaakte informatie had ontsloten door het verwijderen van de aangebrachte markeringen. ‘Tot op heden hebben we de informatie nog niet verder onderzocht, omdat we Vink daar eerst over wilden informeren’, schreef de gemeente.

In beeld

De geheime informatie was volgens de gemeente eenvoudig toegankelijk. Ze ‘kwam bij eerste kennisname van de certificaten gewoon in beeld.’

Vink bestrijdt dat en meent dat er een ‘kunstgreep’ is toegepast, omdat de gemeente in de mail verklaarde dat de toegepaste witte vlakjes ‘gemakkelijk weggehaald konden worden, waardoor er allerlei additionele informatie beschikbaar kwam’.

Vink spreekt van inbreuk op bedrijfsgeheimen. ,,Het is bij herhaling aan de gemeente duidelijk gemaakt dat het om vertrouwelijke gegevens van derden (leveranciers van Vink) gaat die er ernstige nadelige gevolgen van kunnen ondervinden wanneer voornoemde informatie op straat komt te liggen.’’

Dagelijks het nieuws uit de regio in je mailbox? Schrijf je in op de nieuwsbrief!

In samenwerking met indebuurt Amersfoort

Amersfoort