Volledig scherm
Het traditionele luilakken is een geliefd én gehaat feest. Hier een beeld uit Oud-Beijerland. © Arie Kievit

Barneveld wil gaan praten met luilakkende jongeren

De gemeente Barneveld gaat proberen in gesprek te komen met ‘luilakkende’ jongeren. Het CDA stelde overlast in de vroege morgen van Koningsdag aan de kaak.

Tijdens het ‘luilakken’ gaan jongeren in de vroege ochtend van Koningsdag met veel kabaal door de wijken, vaak met bromfietsen, quads of auto’s zonder uitlaat. Afgelopen Koningsdag bleef dat in Barneveld volgens het CDA ‘enkele uren’ doorgaan. De partij maakte zich zorgen over de verkeersveiligheid, omdat groepen jongeren slingerend over de weg reden. 

Dit zou op een aantal plaatsen bijna tot ongelukken hebben geleid. Gelet op het jaarlijks terugkerende fenomeen laat de politie het oogluikend toe, meldt de gemeente. ,,De politie houdt wel enig toezicht, gelet op de verkeersveiligheid en het verkeersgedrag. Het is altijd mogelijk om –waar zich excessen voordoen– op dat moment met de politie te bellen.” 

Het CDA wilde dat de gemeente maatregelen zou nemen. ,,Wij zullen, in goede samenwerking met onze jongerenwerkers, in overleg proberen te komen met deelnemers en in gesprek gaan over deze vorm van luilakken”, belooft de gemeente, die niet precies weet wie de deelnemers zijn aangezien er geen evenementenvergunning voor is afgegeven. De gemeente erkent dat luilakken weerstand oproept bij bewoners, maar stelt ook dat een ander deel van de Barnevelders vindt dat dit één keer per jaar mogelijk moet zijn.

Dagelijks het nieuws uit de regio in je mailbox? Schrijf je in op de nieuwsbrief!

In samenwerking met indebuurt Amersfoort