Volledig scherm
© GinoPress B.V.

Barneveldse boa's krijgen bodycam

Handhavers in Barneveld worden bij wijze van proef uitgerust met een bodycam. De gemeente hoopt op deze manier de agressie tegen de boa's te verminderen.

In andere plaatsen blijkt dat het zichtbaar dragen van bodycam een preventieve werking heeft. Mensen zijn minder geneigd om geweld te gebruiken, als ze weten dat ze worden gefilmd, stelt de gemeente. Mocht er toch ongewenst gedrag plaatsvinden of strafbare feiten gepleegd zijn, dan kunnen de beelden die met de bodycams gemaakt zijn onder bepaalde voorwaarden door politie en het Openbaar Ministerie geraadpleegd worden.

Dronken jongeren

In Barneveld werken boa’s al met bodycams tijdens horecadiensten voor het project ‘De Confrontatie’. Daarbij worden dronken jongeren die zich misdragen met hun ouders  geconfronteerd met beelden van hun gedrag. 

Met de nieuwe pilot wil de gemeente de mogelijkheden voor toepassing van bodycams uitbreiden. De proef loopt tot oktober 2020. Na een jaar wordt de pilot geëvalueerd en wordt besloten of de bodycam definitief wordt ingevoerd, of dat nader onderzoek nodig is. 

Voor de proef wordt de Algemene Plaatselijke Verordening aangepast en uitgebreid met nadere regels. De bodycams zullen uitsluitend worden ingezet bij dreigende escalaties, zoals belediging en bedreiging. De boa’s melden vooraf dat er opnamen worden gemaakt. Direct na de escalatie wordt de camera uitgezet. De bodycam wordt duidelijk herkenbaar gedragen en alleen gebruikt in openbare ruimten en gebouwen. De beelden worden maximaal 7 dagen versleuteld bewaard om de privacy van betrokkenen te waarborgen.

In samenwerking met indebuurt Amersfoort

Amersfoort