Volledig scherm
© ANP

Barneveldse kippenboeren leggen zich niet neer bij afwijzing rechter

Meer dan honderd kippenboeren uit vooral de regio Barneveld gaan in hoger beroep tegen een eerdere uitspraak van de rechter in de kwestie rond de fipronilcrisis.

In juli 2017 werden de stallen van 124 kippenboeren op slot gedaan omdat er gebruik was gemaakt van het verboden middel fipronil voor de bestrijding van bloedluis bij kippen. Het middel was afkomstig van het bedrijf Chickfriend uit Barneveld.

Het zwaartepunt van deze eiercrisis lag in het midden van het land, vooral rond Barneveld. Miljoenen eieren moesten worden vernietigd en de stallen van de pluimveehouders moesten stuk voor stuk worden ontsmet. In veel supermarkten verdwenen de eieren enkele dagen uit de schappen. De schade voor de bedrijfstak wordt geraamd op 75 miljoen euro.

Woede

De kippenhouders ontstaken echter in woede toen later bleek dat de Voedsel en Warenautoriteit NVWA al acht tot negen maanden lang op de hoogte was van het gezondheidsrisico van fipronil in de eieren, terwijl ze daar nooit alarm over sloeg.

,,Als ze dat wel had gedaan, had de schade enorm beperkt kunnen worden,’’ zegt pluimveehouder en woordvoerder Theo Bos uit Barneveld. ,,Dan waren hooguit enkele tientallen pluimveehouders getroffen in plaats van de 124.’’

,,De nalatigheid van de NVWA wordt nog vreemder als je weet dat ze na de tip van november 2016 wel een strafrechtelijk onderzoek opstartte tegen het bedrijf Chickfriend uit Barneveld,’’ aldus Bos. ,,Dat had ze op z’n minst kunnen melden aan de branche en dat had veel ellende kunnen besparen.’’

Rekest

In de rechtszaak die ze daar onlangs over aanspanden onder aanvoering van Groningse advocatenkantoor Bout kregen de kippenhouders echter nul op het rekest. De NVWA zou in zo’n geval geen waarschuwingsplicht hebben naar de boeren of de autoriteiten, meende de rechter.

De pluimveehouders nemen daar geen genoegen mee en gaan in hoger beroep. Ze eisen een schadevergoeding van de staat omdat ze menen dat de NVWA op z’n minst had moeten melden dat ze bezig was met een strafzaak tegen Chickfriend. Het is nog niet bekend wanneer dit hoger beroep dient.

In samenwerking met indebuurt Amersfoort

Amersfoort