Bekijk hier de uitslag van de Europese verkiezingen in jouw gemeente

interactieve kaartPvdA de grote winnaar van de Europese verkiezingen? Niet in onze regio. De sociaaldemocraten gooien in Amersfoort en Leusden weliswaar hoge ogen, maar moesten het elders afleggen tegen de VVD en de combinatiepartij ChristenUnie-SGP.

Het landelijke beeld liet zondagavond laat een ware aardverschuiving zien: de PvdA is met 19 procent de grote winnaar, in stemmenaantal op afstand gevolgd door grote bekenden VVD, CDA, GroenLinks, Forum voor Democratie, D66 en ChristenUnie-SGP. 

‘Hoofdstad’

In Amersfoort, ‘hoofdstad’ van de regio, ziet het beeld er net iets anders uit. Ja, de PvdA mag zich met bijna 18 procent de grootste noemen, maar op plaats 2 staat GroenLinks (16 procent, 5 meer dan landelijk), op plaats 3 VVD (15 procent, gelijk aan landelijk), op plaats 4 D66 (9 procent, 2 meer dan landelijk) en op plaats 5 ChristenUnie-SGP (9 procent, 2 meer dan landelijk). Vooral de knauw die D66 hier te verduren heeft gehad, is opzienbarend: de democraten haalden 12 procent minder stemmen dan vier jaar geleden, tegen een teruggang van 8 procent in de rest van het land.

Volledig scherm
Er werd donderdag overal in de regio tot diep in de nacht geteld. Hier in Baarn, waar 9976 kiezers hun stem uitbrachten, kwam de VVD als grootste uit de bus. © Caspar Huurdeman

Leusden lijkt zich van alle gemeenten in de regio nog het meest aan het landelijke beeld te houden: de top 4 is qua rangorde hetzelfde, met dien verstande dat de PvdA (nummer 1) de VVD (nummer 2) met slechts 0,1 procentpunt te slim af is geweest. Op vijf prijkt ChristenUnie-SGP (9 procent van de stemmen), D66 komt met de zevende plaats (7,5 procent, een teruggang van 12 procent) nog onder nieuwkomer Forum voor Democratie (9 procent) uit.

Door naar Soest, waar niet de PvdA, maar de VVD zich met 20 procent van de stemmen de grootste mag noemen. Forum voor Democratie staat met het CDA met 11 procent op de gedeelde derde plaats, op korte afstand gevolgd door GroenLinks (10 procent), D66 (8 procent), ChristenUnie-SGP (6 procent) en Partij voor de Dieren (4 procent). De volgorde en stemverhouding zijn nagenoeg gelijk in buurgemeente Baarn, met dien verstande dat GroenLinks hier met 11 procent op de derde plek en dus nog vóór CDA en Forum voor Democratie uitkomt. Ook in Eemnes streken de liberalen de winst op.

Klein christelijk

In de overige vijf gemeenten die de regio Amersfoort compleet maken, staat een andere partij met stip op één: ChristenUnie-SGP. In Barneveld is de partij, ondanks een teruggang van 2 procent, met liefst 42 procent van de stemmen dé kampioen. Op grote afstand volgen het CDA (16 procent), VVD (10 procent), Forum voor Democratie (ook 10 procent) en de PvdA (7 procent). GroenLinks, landelijk een heel grote, speelt in de Gelderse gemeente met nog geen 3 procent van de stemmen totaal geen rol van betekenis.

In Bunschoten is het beeld nauwelijks anders, behalve dan dat GroenLinks het met 1,5 procent van de stemmen nog moet afleggen tegen de PVV (3,5 procent) en 50PLUS (2 procent). Ook komt Forum voor Democratie hier met 16 procent op de derde plaats én vóór de VVD (7 procent) uit: een uitslag die de partij van Thierry Baudet verder nergens in de regio evenaart. Alleen in Scherpenzeel komt Forum met 12 procent nog in de buurt van deze zege. Verder scoort ChristenUnie-SGP daar 37 procent, CDA 15 procent, VVD 14 procent en de PvdA 8 procent.

De uitslag in buurgemeente Woudenberg vertoont grote gelijkenissen met die in Scherpenzeel: 36 procent voor ChristenUnie-SGP, het CDA op 2 met 14 procent, de VVD op 3 met 13 procent, de PvdA op 4 met 11 procent, Forum op 5 met 9 procent. Net als in Scherpenzeel slaan GroenLinks en D66 in Woudenberg met krap 4 procent van de stemmen nog geen deuk in een pakje boter. Ook in Nijkerk is ChristenUnie-SGP met 24 procent tot slot veruit de grootste, met daarna CDA (18 procent), VVD (14 procent), PvdA (12 procent) en Forum (11 procent).

Los van de uitslag bleek de bereidheid om afgelopen donderdag naar het stemhokje te gaan in elk geval een stuk groter dan het landelijke gemiddelde van 41,9 procent. Overal is de opkomst minstens gelijk (Bunschoten) of een stuk hoger. Leusden spant met een percentage 52,3 procent de kroon, maar scheelt nauwelijks met Woudenberg (52 procent rond), Eemnes (51,5 procent), Baarn (50,6 procent) en Barneveld (50,3 procent). In Amersfoort was de opkomst 48,2 procent.

Regiogenoten konden donderdag niet alleen gaan stemmen, op een enkeling kon ook worden gestemd. 

Hoeveel kiezers zij landelijk getrokken hebben, wordt pas volgende week dinsdag bekendgemaakt. De gemeente Amersfoort kwam vanochtend al wel met het aantal stemmen per persoon.

De hoogstgeplaatste Amersfoorter, Anne Strijker (nummer 4 op de lijst van de ChristenUnie-SGP), kon op de steun van 568 plaatsgenoten rekenen. Simone Kennedy, sinds jaar en dag het gezicht van de lokale ChristenUnieafdeling en nummer 8 op de Europese kandidatenlijst, kreeg 937 Amersfoortse stemmen achter haar naam. Op Twitter laat ze weten ‘dankbaar’ te zijn.

Dagelijks het nieuws uit de regio in je mailbox? Schrijf je in op de nieuwsbrief!

In samenwerking met indebuurt Amersfoort