Volledig scherm
© AD

Bekladde Zwarte Piet-posters weggehaald

UpdateTegenstanders van Zwarte Piet hebben afgelopen nacht de posters beklad waarmee op het Eemplein in Amersfoort een groot Pietenfeest wordt aangekondigd. De winkeliersvereniging  liet vanmiddag alle borden verwijderen.

Volledig scherm
'No more blackface', is ook op de posters geschreven. © AD
Volledig scherm
Inmiddels is de leus op een van de posters doorgekrast. © AD

De gezichten van de Zwarte Piet die naast de Sint een vrolijke handstand maakt, zijn bewerkt met rode verf uit een spuitbus. De activisten zetten kruizen en stoptekens door hun gelaat. Op de aanplakbiljetten zijn met zwarte viltstift teksten geschreven als 'Blackface is racism' en 'No more blackface'.  De verantwoordelijken hebben zich niet bekend gemaakt.

De winkeliers op het Eemplein betreuren de gang van zaken.  ,,Dit is zo jammer'', reageert voorzitter Bart van den Heuvel, tevens filiaalmanager van de MediaMarkt. ,,Ze verknallen een prachtig kinderfeest, althans dat proberen ze. Maar we gaan het niet groter maken dat het is. Een gesprek met politie en gemeente vinden we niet nodig''.    
 
Mede-organisator comité Amersfoort Sinterklaasstad moet evenals de gemeente Amersfoort nog reageren op de bekladding. Het comité koos voor een traditioneel ogende, bruingeschminkte Piet op de posters, omdat het de komende jaren slechts stapsgewijs wil verkleuren. Vorig jaar wilde de toenmalig voorzitter nog geen concessie doen aan de kleur van Zwarte Piet.

Stop Blackface!
De nachtelijke bekladding lijkt het werk van aanhangers van de antiracismebeweging Stop Blackface! Ook bij andere prikacties in het land lieten de tegenstanders van Zwarte Piet slogans achter in het Engels met het terugkerende woord 'blackface'. De organisatie heeft een uitgebreide website, maar schrijft nergens wie de verantwoordelijken zijn.

De regionale tak van contrabeweging Pro Zwarte Piet heeft geen goed woord over voor het besmeuren van de sinterklaasborden. Een typische actie van links-radicalen, vindt Patrick van Rijn uit Soest. ,,Want daar schurken de tegenstanders van Zwarte Piet tegenaan. Ik ben er helemaal klaar mee, dat een kleine minderheid het debat gijzelt en keer op keer polariseert. Wij zoeken de confrontatie niet en blijven van de straat om het feest voor de kinderen niet te bederven. Zij doen dat wel. En maar roepen dat Nederland racistisch is. Hou daar eens mee op.''     

Het Eemplein wordt zondag van 13.00 tot 16.00 uur omgebouwd tot een pietenschool. Kinderen kunnen onder meer zelf pepernoten bakken en speuren naar verborgen pieten in de winkels, terwijl op het plein een speciale pietenband optreedt.

In samenwerking met indebuurt Amersfoort

Amersfoort