Volledig scherm
Foto ter illustratie. © anp

Bende smokkelt tussen Barneveld en Bristol

Vrachtwagenchauffeur John B. (51) vervoerde twee jaar lang dezelfde lading staal, en vermoedelijk veel drugs, van Barneveld naar het Engelse Bristol.

Het zou nooit bij hem zijn opgekomen dat smokkel van cocaïne en heroïne de werkelijke reden was voor zijn doelloze ritten. John. B. is al een jaar niet meer thuis geweest. De Engelsman verblijft in een Nederlandse gevangenis, sinds hij op 10 november 2015, met drie anderen, op heterdaad werd betrapt in een loods van een transportbedrijf in Barneveld.

De politie trof 57 kilo cocaïne en 3 kilo heroïne aan tussen de vertrouwde lading, die klaarstond voor vervoer naar de Britse havenplaats. Behalve John B. en de 44-jarige Portugees-Nederlandse eigenaar van de firma arresteerden agenten de 53-jarige Amersfoorter Jean D., de éen jaar oudere Pieter W. uit Vianen en Amsterdammer Robert C. (47). Nog dezelfde dag werden in Amersfoort autohandelaar Danny H. (29), plaatsgenoot Robert B. (63) en diens 76-jarige zus aangehouden. Bij de laatste vond de politie 2 kilo cocaïne in huis.

Quote

Het onderzoek naar de ritten is onmisken­baar onvolledig

raadsman Van Boom

Spookritten
Zeven van de acht verdachten (de vrouw woont haar berechting niet bij) stonden gisteren voor de rechtbank in Utrecht. De bende wordt ervan verdacht tussen 2013 en eind 2015 tientallen keren een partij harddrugs met de boot naar Engeland te hebben vervoerd. Volgens de politie maakte John B. 88 spookritten met het staaltransport. Het Openbaar Ministerie ziet bewijs voor ten minste zestien ritten.

Het proces, waarvoor drie dagen is uitgetrokken, begon met een ochtend vol schorsingen en beraad achter de schermen. Danny H's advocaat Van Boom vroeg namens de verdediging om een gedegener onderzoek naar de administratie van scheepsmaatschappij Stena Line. Het gegoochel van justitie met het gewicht van de ingescheepte truck met oplegger leek nergens op, vond hij. ,,Het OM slaat er maar een slag naar. Er zitten verschillen in van duizenden kilo's, terwijl het zelf stelt dat steeds dezelfde lading werd vervoerd. Het onderzoek naar de ritten is onmiskenbaar onvolledig'', zei de raadsman. De rechtbank wees het verzoek af, omdat de verdediging het afgelopen jaar verzuimde het punt naar voren te brengen.

De openbaar aanklager vordert 2,1 miljoen euro terug van Amersfooter K., omdat zijn autohandel als dekmantel voor de smokkellijn en het witwassen van drugsinkomsten zou hebben gefungeerd. K. beriep zich op de eerste zittingsdag net als de meeste medeverdachten in de eigen zaak op zijn zwijgrecht.

John B. was wel bereid de vragen van de rechtbank te beantwoorden.
Het was niet raar, vond de Engelsman, dat hij maar één rit per week maakte en de trailer met de stalen rol altijd moest aanhaken op een van de parkeerplaatsen langs de snelweg bij Barneveld.

Tassen
Na een periode waarin de bende werd afgeluisterd en geschaduwd, volgde de politie B. vorig jaar tot in zijn woonplaats Bristol. Rechercheurs zagen hoe hij twee loodzware weekendtassen uit de laadruimte haalde en in de kofferbak van zijn auto legde. Het waren natte kleren geweest en vieze rubber matten uit zijn vrachtwagen, verklaarde de Engelsman. Veel geld had hij niet verdiend met zijn wekelijkse rit naar het vasteland.

De tweede zittingsdag begint morgen met het afdraaien van een belastend 'broekzakgesprek' tussen Danny H. en John B. Volgens de verdediging is het in het Engels gevoerde gesprek verkeerd vertaald en geïnterpreteerd en spraken de mannen over autozaken. Het Openbaar Ministerie komt in de loop van woensdag met zijn eis tegen de bendeleden. Donderdag is het woord aan hun advocaten. 

In samenwerking met indebuurt Amersfoort