‘Berispen is de minste sanctie voor ambtenaren die uitkeringsgerechtigde beschimpten’

Niet alleen onfatsoenlijk en onprofessioneel, maar ook sanctiewaardig. Zo kwalificeren arbeidsjuristen de actie van de ambtenaar van de sociale dienst in Amersfoort die in een voicemail samen met collega’s een uitkeringsgerechtigde belachelijk maakte.

Volledig scherm
Tamara Wolters. © Saskia Berdenis van Berlekom

De gemeente Amersfoort beraadt zich op passende stappen tegen de medewerker, die dacht de verbinding met de 27-jarige Tamara Wolters te hebben verbroken na het inspreken van haar voicemail.

De betrokken ambtenaar belde haar met een boodschap over een wia-uitkering: ze zou geen 5000 ontvangen, maar moest 1500 euro terugbetalen. De Amersfoortse hoort hoe de medewerker lachend opmerkt dat ‘het meisje het geld al heeft opgemaakt’. Een collega reageert dat het ‘een goede levensles’ voor haar is. De ambtenaren delen persoonlijke informatie over Wolters, zoals over het geld dat ze nog moet betalen ‘voor wat er nu op het graf van haar vader ligt’.

,,Buitengewoon onfatsoenlijk en onprofessioneel’’, reageert arbeidsjurist Maarten van Gelderen, gespecialiseerd in arbeidsrecht en ontslag. ,,Juist ambtenaren moeten extra zorgvuldig zijn in wat ze zeggen. Het zijn vertegenwoordigers van de overheid.’’

In samenwerking met indebuurt Amersfoort

Amersfoort