Volledig scherm
Bestrijding van de eikenprocessierups aan de Soesterweg. © AD

Bestrijden eikenprocessierups in Amersfoort kost bijna drie ton

De kosten voor de intensieve bestrijding van de eikenprocessierups die deze zomer voor veel overlast heeft gezorgd, lopen voor de gemeente Amersfoort richting de 300.000 euro.

In de periode juni tot en met augustus zijn er 7500 eiken van de 20.000 eikenbomen in de stad behandeld tegen de jeukrups. Daarbij zijn nesten met de rups door een bestrijdingsteam opgezogen. De gemeente startte de bestrijding met twee ploegen van elk twee bestrijders, maar schaalde op naar acht bestrijders vanwege de hevig toenemende overlast.

Vanwege de grote hoeveelheid klachten over de rups waarvan brandharen jeukende bulten, huiduitslag en irritatie aan ogen en luchtwegen veroorzaken, is het aantal bestrijders verdubbeld ten opzichte van vorig jaar. De verkoelende zalfjes en poeders waren in de meeste drogisterijen uitverkocht. Ook honden hadden gezondheidsklachten, omdat zij in aanraking kwamen met de rups.

,,We zijn nu klaar met de bestrijding met uitzondering van de Arnhemseweg. Deze bomen worden meegenomen tijdens de geplande snoeiwerkzaamheden, zodat de weg maar één keer afgezet hoeft te worden. Zo proberen we de verkeersoverlast te beperken,” aldus woordvoerder Brugt Groenevelt.

De gemeente Amersfoort heeft al een eerste evaluatie over de bestrijding van de jeukrups in de stad gedaan. Verantwoordelijk wethouder Kees Kraanen (VVD) wil nog met de gemeenteraad over de kwestie in gesprek, bijvoorbeeld over het gebruik van bepaalde bestrijdingsmiddelen. Daarnaast onderzoekt de gemeente hoe de toename van de eikenprocessierups teruggedrongen kan worden. Landelijk kaart Amersfoort in samenwerking met andere gemeenten aan dat er een richtlijn voor de bestrijding moet komen.

Dagelijks het nieuws uit de regio in je mailbox? Schrijf je in op de nieuwsbrief!

In samenwerking met indebuurt Amersfoort

Amersfoort