Volledig scherm
Droombeeld van het toekomstige Raadhuisplein in Soest. © Artist's impression BBN Adviseurs

Betonplein voor raadhuis Soest wordt sfeervolle ontmoetingsplek

Het Raadhuisplein in Soest, nu nog een troosteloze betonnen vlakte voor het gemeentehuis, moet een ontmoetingsplein worden. Het politiebureau, dat ook aan dit plein ligt, is in beeld voor culturele voorzieningen. Dat trekt meer mensen.

Daardoor kan het gemeentehuis meer een ‘huiskamer van de samenleving’ worden. Soest gaat in onderhandeling met de politie over de aankoop van het politiebureau aan het Raadhuisplein. De politie wil ervanaf. De politie wil nog wel 300 vierkante meter hebben voor een politiepost in het gebouw of elders aan de Dalweg. Zelfs sloop en nieuwbouw van een geschikter pand dan het politiebureau is niet uitgesloten; het huidige politiebureau oogt nogal besloten.

,,Het kan nog alle kanten op, we bekijken alle varianten, in het hele Dalweggebied zijn nog allerlei puzzelstukjes op te lossen’’, zegt wethouder Aukje Treep. Ze presenteerde vanmorgen een stappenplan voor een metamorfose van het totale gebied langs de Dalweg tussen de Beukenlaan en de Albert Cuyplaan.

Volledig scherm
Het Raadhuisplein nu, vol betonplaten en straatstenen. Het krioelt er zelden van de mensen. © AD

IJspaleis

De gemeente zit duidelijk in haar maag met het huidige gemeentehuis. Het witte gemeentehuis uit 1991, in de volksmond soms het Witte Huis of spottend het IJspaleis genoemd, staat weliswaar midden in Soest, bijna op het hoogste punt van de Eng, maar dat midden is nogal leeg. Voorzieningen die mensen trekken, zoals winkels, horeca en een bibliotheek, zijn er niet. Het krioelt er zelden van de mensen.

,,Maar het gebied heeft wel potentie om een centrale plek voor Soest te worden’’, zegt wethouder Treep. ,,We hebben hier het sporthal en het zwembad en er komt een tweede sporthal bij. Aan de overkant hebben we ook een aantal centrale voorzieningen: een groot medisch centrum, een verpleeghuis en een woon-zorgcentrum. ‘’

Winkels naar het gebied halen is geen optie, maar wel wordt gedacht aan andere voorzieningen. Zoals de muziekschool, de bibliotheek, de Volksuniversiteit, een filmhuis, een museum of theater Idea, een kunstuitleen, horeca, werkplekken, of een VVV-achtige voorziening. ,,Er is nog niets besloten’’, benadrukt Treep, ,,maar er moet wel meer leven komen. We gaan de komende tijd in gesprek met een aantal partijen over mogelijke verhuizing naar deze plek.’’

Beton

Het plein voor het gemeentehuis, dat bestaat uit betonnen platen, bakstenen, drie kleine bomen en een kunstwerk in de vorm van grote blauwe kubussen, wordt nu nog nauwelijks gebruikt voor manifestaties of iets anders. ,,Het is vooral een leeg plein’’, erkent Treep. In een scenariovergelijking voor het gemeentehuis is zelfs sprake van een parkachtig geheel met fruitbomen en een moestuin.

Niet alleen het Raadhuisplein en het politiebureau moeten meer mensen naar het hart van Soest halen, ook het gemeentehuis zelf moet er van binnen uitnodigender uit komen te zien. Door het gemeentehuis anders in te delen en meer flexibele werkplekken te creëren, moeten 387 medewerkers (nu nog 369) van de gemeente en de uitvoeringsorganisatie BBS die ook een vleugel bezet, genoeg werkplek kunnen vinden. Nu werkt een afdeling op het politiebureau bij gebrek aan ruimte.

In het voorjaar van 2019 moet er een verkenning liggen, waarin ook de toekomst van het terrein van de afgeschreven sporthal Beukendal aan de orde komt. Woningbouw is een van de opties. Daarna komt er een gebiedsvisie, op basis waarvan concrete plannen worden ontwikkeld.

Elke dag het nieuws uit de regio in je mailbox? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

In samenwerking met indebuurt Amersfoort

Amersfoort