Initiatiefnemers Riekje Hoffman (rode jurk) en Frances Hazekamp bij het nieuwe monument ter nagedachtenis aan de bevrijding van Nederlands-Indië in 1945.
Volledig scherm
PREMIUM
Initiatiefnemers Riekje Hoffman (rode jurk) en Frances Hazekamp bij het nieuwe monument ter nagedachtenis aan de bevrijding van Nederlands-Indië in 1945. © Saskia Berdenis van Berlekom

Bevrijding Indië na 75 jaar herdacht in Amersfoort: ‘We zijn als bamboe. We buigen en komen weer omhoog’

Op 15 augustus 1945 capituleerde de Japanse bezetter van Nederlands-Indië en kwam er een einde aan jaren van verschrikking. Op de dag af 75 jaar later werd zaterdag in Amersfoort een monument onthuld ter nagedachtenis aan de slachtoffers. Enkele tientallen Indische Amersfoorters woonden de plechtigheid bij. Het was voor het eerst dat de capitulatie werd herdacht in Amersfoort.

  1. Het gezin van Jeroen wordt meer geraakt door de maatregelen dan corona zelf: ‘Het is niet meer te doen’
    PREMIUM
    column

    Het gezin van Jeroen wordt meer geraakt door de maatrege­len dan corona zelf: ‘Het is niet meer te doen’

    Deze week stond in de Volkskrant een open brief van een boel burgemeesters met flinke kritiek op het Haagse coronabeleid. Het eerste wat ik deed was kijken of Lucas Bolsius ook bij de ondertekenaars stond. Dat bleek gelukkig zo. Ik had ook niet anders verwacht. Het kwam erop neer dat het coronabeleid nu zo krom is dat het niet meer te handhaven is door burgemeesters.

In samenwerking met indebuurt Amersfoort

Amersfoort