Volledig scherm
De Oudheidkundige Vereniging Flehite bestaat al 141 jaar. Op de foto is Flehite rond 1900 te zien. © Archief Eemland

Bevrijdingstochten in de regio grootser vanwege 75 jaar bevrijding

De Oudheidkundige Vereniging Flehite speelt met het idee om een bevrijdingsoptocht te organiseren op 7 mei 2020, precies 75 jaar nadat de geallieerden Amersfoort binnentrokken.

Een concreet plan ligt er nog niet, maar binnen de verenging is men aan het nadenken over een dergelijke tocht. Ook worden er samenwerkingspartners gezocht. ,,Je kunt dan denken aan een samenwerking met Keep Them Rolling, een re-enactment groep met militaire voertuigen en mensen verkleed als geallieerde militairen. Daaromheen kunnen we dan wat andere activiteiten verzinnen’’, zegt voorzitter Jelle Hekman. De komende periode wordt gekeken of het idee haalbaar is en hoe dat er dan precies uit zal zien.

In Bunschoten-Spakenburg wordt elke vijf jaar een bevrijdingsoptocht georganiseerd, zo ook op 5 mei 2020. Er zullen legervoertuigen en praalwagens met als thema ‘bevrijding’ meerijden. Scholen, buurtverenigingen, sportclubs en andere verenigingen worden door organisator Chr. Oranje Vereniging Bunschoten-Spakenburg gevraagd mee te doen. De muziekverenigingen zullen spelen tijdens de tocht. ,,We willen het groter aanpakken omdat de bevrijding 75 jaar geleden is’’, zegt voorzitter Lammert van de Groep.

Dagelijks het nieuws uit de regio in je mailbox? Schrijf je in op de nieuwsbrief!

In samenwerking met indebuurt Amersfoort

Amersfoort