Bewoners Bunschoten komen terecht in 'politiefilm'

VideoBewoners van de Regerstraat waanden zich maandagavond figuranten in een politiefilm. Eerst kwam er tegen half negen een zilvergrijze Audi voorbij gescheurd, met daarin naar later bleek agenten in burger, vervolgens dook er een helikopter boven de wijk op en weer een paar tellen later was de hele buurt afgegrendeld en afgeladen met gewapend 'blauw'.

Quote

Ik dacht eerst aan vuurwerk. Dat wordt hier in het weekeind wel vaker afgestoken

Bewoonster Schansplein

Heidy Blokhuis zag het vanachter haar raam allemaal gebeuren. ,,Het ging er heftig aan toe, ik was erg bang. Er kwam iemand naar buiten gerend. Hij werd vlak voor mijn deur getackeld.''

De man in kwestie had een vuurwapen in zijn hand. Een tweede verdachte die zich in het huis bevond, gaf zich snel over.

Volgens een buurvrouw was de hoofdbewoner een Pool, die sinds twee maanden in het huis woonde. ,,De makelaar verhuurt het steeds weer aan andere mensen. Die Pool werkte in een kippenslachterij. Hij vertelde dat ie al een jaar in de ziektenwet zat vanwege zijn rug.''

De tweede verdachte was een vriend van hem, aldus de buurvrouw, die de afgelopen tijd niets verdacht heeft opgemerkt. Aanleiding voor de consternatie waren twee schietpartijen elders in het dorp, om te beginnen op het Schansplein, rond kwart voor acht.

Vuurwerk
Het later aangehouden tweetal kwam aangereden op een scooter en lost enkele schoten op een 'aantal personen'. Een politiewoordvoerder kan niet zeggen hoeveel. Er vielen geen  gewonden.

Een bewoonster van het plein, dat in gebruik is als  parkeerplaats, hoorde knallen en dacht aanvankelijk aan vuurwerk. ,,Dat wordt hier in het weekeind wel vaker afgestoken. Ik dacht: ik blijf lekker voor de tv zitten. Maar ineens zag ik overal blauwe politielampen. Ik begreep dat het iets te maken heeft met gokschulden.''

Een half uur later kreeg de politie een melding dat er ook bij een woning aan de Spieringweg was geschoten. Eén van de mannen op de scooter had daar aangebeld en gevuurd op een bewoner. Die bleef wonderwel ongedeerd.

Vervolgens reden de twee op de scooter naar een huis op de Zuidwenk. Opnieuw werd er aangebeld. Toen de bewoner opendeed, werd hij bedreigd met een vuurwapen. Zijn beslager deelde daarmee een klap uit en ging ervandoor.

In samenwerking met indebuurt Amersfoort