Volledig scherm
Het concept voor de nieuwe kadegebouwen. © Zeep Architecten/Rovase

Bewoners: ‘Kadegebouw aan de Eem zet Jericho in schaduw’

Een kadegebouw van negen verdiepingen, waarvoor plannen bestaan op de plek van de oude fabriek van Warner Jenkinson aan de Eem, zet een deel van het buurtje Jericho aan de overkant letterlijk in de schaduw. 

Quote

Het steekt ons dat de woningen direct aan de Eem alleen voor verkoop zijn bestemd

bewonerscommissie Jericho

Dat vindt de bewonerscommissie van Jericho, die zich verzet tegen het deelplan Eemfront voor de Kop van Isselt. De bewoners hebben inmiddels bezwaar aangetekend bij de gemeente. Het plan is onderdeel van de ontwikkeling van een nieuwe woonwijk die deels moet verrijzen op de kop van het verouderde industrieterrein Isselt.

De bezwaren uit Jericho richten zich op de gevorderde plannen voor de bouw van twee appartementencomplexen op de hoek van Geldersestraat en de Kleine Koppel, aan de Eem. De bewoners van het wijkje aan de overkant van de rivier vinden dat de hoogte van één van de kadegebouwen het aanzicht van de omgeving aantast, en ‘een disharmonie vormt met de bebouwing in Jericho en naastgelegen Gildenkwartier’. Bovendien vormen appartementen op die hoogte een inbreuk op de privacy, vinden zij: de nieuwe bewoners kijken over de rivier zo bij hen naar binnen.

Historische aanblik

De commissie wijst erop dat het bestemmingsplan een maximale bouwhoogte van elf meter toelaat. Hoogbouw langs de Eem schaadt de historische aanblik van de rivier, oordelen de bewoners, die pleiten voor een verbod op hoge bebouwing tussen de rivier en Amsterdamseweg. Die vormt daarvoor in hun ogen ‘een logische geografische grens’.

Het is volgens de commissie uit Jericho betreurenswaardig dat in de plannen ook weinig ruimte is voor sociale huurwoningen. Ze dringen erop aan dat ten minste 35 procent van de woningen in het project sociale huur wordt, zoals de gemeente als norm hanteert. ,,Het steekt ons dat de woningen direct aan de Eem alleen bestemd zijn voor verkoop.’’ De norm van 35 procent sociale huur wordt totaal niet gehaald, stellen de Jerichobewoners vast. Volgens hen is in het concept nog niet de helft aan sociale huurwoningen voorzien.

Volgens de plannen worden 32 kleine woningen, of tiny apartments, voor jongeren, starters en studenten gerealiseerd. In dat deel van het gebied komen ook sociale huurwoningen. In beide kadegebouwen komen, zoals de plannen er nu uitzien, vooral duurdere loftappartementen.

In de bezwaren dringen de Jerichobewoners er bij de gemeente ook op aan dat in de plannen voldoende parkeergelegenheid voor nieuwe appartementenbewoners, ondernemers en bezoekers wordt gegarandeerd. De nu voorziene parkeerruimte baart de bewoners zorgen. Jericho en de naastgelegen buurt Jeruzalem, worden al langer geplaagd door parkeeroverlast.

De oude fabriekshallen van Warner Jenkinson aan de kade, nu nog de culturele broedplaats De War voor innovatie, duurzaamheid en kunst, verkeren in zo’n slechte staat dat ze worden gesloopt voor de realisatie van de nieuwe kadegebouwen. Een ander deel van de oude fabriek, achter de nieuwe kadecomplexen, wordt gerenoveerd en zo veel mogelijk in de oorspronkelijke staat teruggebracht. Daar kunnen creatieve ondernemers, kunstenaars, ateliers, werkplaatsen en kleine bedrijfjes onderdak krijgen. Er komt bovendien ruimte voor horeca in het gebied dat bijvoorbeeld ook wordt uitgerust met een aanlegsteiger voor bootjes aan de Eem.

Het deelplan voor het oude fabriekscomplex aan de Geldersestraat is onderdeel van de ontwikkeling van een nieuwe woonwijk, naast de historische binnenstad. Die omvat behalve de Kop van Isselt, op Amersfoorts oudste industrieterrein, nog de Wagenwerkplaats, De Nieuwe Stad en het Trapeziumgebied bij rotonde De Nieuwe Poort. Bij de stadsuitbreiding komt ruimte voor 3000 huizen. Die zijn van groot belang vanwege het grote woningtekort waar ook Amersfoort mee kampt.

Binnenkort is er een informatiebijeenkomst voor bewoners over het plan-Eemfront.

Dagelijks het nieuws uit de regio in je mailbox? Schrijf je in op de nieuwsbrief!

In samenwerking met indebuurt Amersfoort