Bewoners lekkageflat in Vathorst mogen weer naar huis

VIDEOStedin heeft de stroom weer aangesloten in de woningen van appartementencomplex de Bascule, die deze week getroffen werden door ernstige lekkage. Dat betekent dat de bewoners weer naar huis kunnen.

Volledig scherm
Bewoner Henkjan Schriemer heeft een ingenieuze manier gevonden om zijn meterkast enigszins droog te houden. Via een doek sijpelt het water in een emmer, waarna het kan worden afgevoerd. © Saskia Berdenis van Berlekom

Het water in de Bascule sijpelde sinds woensdag op verschillende plaatsen tussen de veertiende en zesde etage naar beneden. Op de trappen van het betonnen trappenhuis stonden plasjes water en in het voorportaal van de lift op de achtste verdieping kletterden druppels in een witte afwasteil. Bij verschillende appartementen droop het water door de meterkast. De eerste melding kwam afgelopen zaterdag binnen bij woningbouwvereniging De Alliantie.

Dagenlang probeerde dakinspecteurs de oorzaak van de lekkage te achterhalen. Uit veiligheidsoverwegingen sloot Stedin de stroom af, waardoor bewoners noodgedwongen in een hotel moesten verblijven. Donderdagmiddag werd de oorzaak gevonden: een lek in het hemelafwateringssysteem op de dertiende etage. 

,,Wij zijn blij dat de elektra er weer op is gezet. Dat is eerder dan verwacht. Iedereen kan veilig weer terugkeren naar huis. Op onze kosten mogen de bewoners eerst nog even gezamenlijk eten’’, aldus woordvoerster Petra van Schaik van De Alliantie.

Maandag gaat de woningbouwvereniging met de bewoners een inventarisatie maken van de schade.

Elke dag het nieuws uit de regio in je mailbox? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

In samenwerking met indebuurt Amersfoort

Amersfoort