Volledig scherm
Tijdens de proef met omgekeerd inzamelen moesten bewoners van Nieuwland hun restafval zelf naar ondergrondse containers brengen. © Foto AD

Bewoners Nieuwland scheiden afval beter

Bewoners van Nieuwland hebben aanzienlijk minder restafval geproduceerd tijdens een proef met omgekeerd inzamelen. Dat komt vooral doordat deelnemers aan de pilot veel meer verpakkingen van plastic, metalen, drankkarton, en papier en gft van de rest zijn gaan scheiden.

De proef van acht maanden bij elfhonderd huishoudens in de buurten Stadskwartier en Hoge Hoven heeft vruchten afgeworpen, concludeert de gemeente. De pilot met omgekeerd inzamelen van afval is volgens het college goed ontvangen. De reductie van restafval was zelfs groter dan voorzien. Voor de proef produceerden Nieuwlanders ieder 171 kilo restafval per jaar, wat tijdens de pilot afnam tot 93 kilo.

De gemeente had als doel een afname van 50 kilo. Bewoners moesten tijdens de proef zelf hun restafval naar ondergrondse containers brengen, op maximaal 150 meter van hun huis. PMD Bewoners moesten daarnaast verpakkingen van plastic, metaal en drankkarton van de rest scheiden en inzamelen.

De hoeveelheid van dat zogeheten PMD verzesvoudigde zelfs, van vijf naar 28 kilo per Nieuwlander. Dat ging in de grijze kliko, die werd afgehaald door de ROVA. Ook papier en gft nam met een kwart toe.

Keukenafval
Analyse van het restafval leert de gemeente dat bewoners al veel minder PMD, gft en papier bij het restafval gooien. Wel wordt er bij het sorteren meer steen en puin bij het restafval gedaan. Als aandachtspunt wordt genoemd dat de hoeveelheid keukenafval toeneemt. De meesten van de elfhonderd deelnemers in Nieuwland staan welwillend tegenover de nieuwe methode. Velen zijn ook positiever gaan denken over afvalscheiding.

Voor een deel van de bewoners waren de inzamelingsregels niet helder. Sommigen twijfelden of het gescheiden afval ook daadwerkelijk wordt hergebruikt als grondstof. Inmiddels is 84 procent van de bewoners volgens de gemeente te spreken over de informatie. De meesten vinden de afstand van huis naar de ondergrondse container aanvaardbaar en vinden het een kleine moeite de zak met restafval weg te brengen. Bewoners konden de container met een eigen pasje openen zodat ook per huishouden kan worden bijgehouden hoe vaak en hoeveel afval werd gestort.

Binnenkort besluit de gemeenteraad of deze vorm van afvalinzameling in de hele stad wordt ingevoerd. De VVD liet al weten dat het college een veel te positief beeld schetst van de proef. De liberalen zijn kritisch op het systeem van inzamelen.

Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Amersfoort