Volledig scherm
'Vrachtwagens staan vaak vast op de Wiekenweg.' © Familie Boot

Bewoners vrezen 'nog veel meer' vrachtverkeer

Amersfoorters met bedrijventerrein Wieken-Vinkenhoef in de achtertuin worden uit hun slaap gehouden door tientallen vrachtwagens, die vooral op weg zijn naar het postsorteercentrum. Dat zeggen bewoners van een blok woningen aan de Hogeweg in Amersfoort. Ze liggen naar eigen zeggen al jaren in de clinch met de gemeente, die niets zou doen om hen te helpen.

Maar nu er wordt gesproken over de aanleg van een rotonde, die volgens hen het aantal verkeersbewegingen alleen maar verder omhoog schroeft, rinkelen de alarmbellen echt.

Volgens Willem Boot, één van de klagers, treft de nachtelijke herrie zeker vier huishoudens. ,,Rond de klok van half twaalf begint het. In colonne rijden vrachtwagens de Wiekenweg op, waar ze vervolgens met draaiende motoren in een file belanden."

Onhoudbaar

Quote

Vóór ons loopt de steeds drukker wordende Hogeweg: zo kan je toch niet wonen?

Willem Boot

Verkeerstellingen wijzen volgens hem uit dat er op een 'slechte' nacht zeker 130 vrachtwagens af en aan rijden. Met de komst, in 2012, van het nieuwe postsorteercentrum van PostNL is de situatie volgens de klagers onhoudbaar geworden. Volgens de website van het industrieterrein zijn er op Wieken-Vinkenhoef in totaal 90 bedrijven gevestigd. ,,Naast én achter ons zit inmiddels industrie. Vóór ons loopt de steeds drukker wordende Hogeweg. Zo kan je toch niet wonen?"

Op het stadhuis vinden Boot en de zijnen naar eigen zeggen maar weinig begrip. ,,De gemeente heeft aangegeven geluidsisolerende maatregelen te moeten gaan nemen. Maar daar heb je niets aan in de tuin, of als je de ramen open zet."

De geluidsoverlast overstijgt volgens Boot het toelaatbare. ,,Maar in plaats iets aan de overlast te doen, wil de gemeente die grens verhogen, zodat het wel weer aan de eisen voldoet."

De gemeente heeft de afgelopen dagen niet gereageerd op het relaas van de omwonenden.

In samenwerking met indebuurt Amersfoort