Volledig scherm
Zo gaat het nieuwe knooppunt Hoevelaken eruit zien. © Rijkswaterstaat/Arcadis

Bezorgdheid bij CDA over knooppunt Hoevelaken

De Tweede Kamerfractie van het CDA is bezorgd over de recente ontwikkeling rond de reconstructie van knooppunt Hoevelaken. De regeringspartij is er na de aankondiging van een nieuwe aanbestedingsronde niet gerust op dat het verkeer bij het beruchte klaverblad, zoals beloofd, in 2025 verlost zal zijn van de dagelijkse files.

Kamerleden Von Martels, Geurts en Slootweg hebben schriftelijke vragen ingediend over de kwestie bij minister Cora van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat. De VVD-bewindsvrouw besloot half april het contract met de wegenbouwers BAM en Van Oord te ontbinden uit vrees voor kostenoverschrijdingen.

Risico

De combinatie nam het werk in 2015 aan voor 420 miljoen euro, maar gaf in de loop van vorig jaar te kennen de reconstructie bij lange na niet te kunnen uitvoeren voor dat bedrag. Doordat het financiële risico volgens afspraak bij de overheid lag, haalde Van Nieuwenhuizen een streep door de overeenkomst. In 2021 volgt een nieuwe aanbesteding, met dit verschil dat de uitverkoren aannemer opdraait voor eventuele meerkosten. De verwachting is dat de aanneemsom dit keer ruim boven het half miljard uitkomt.

Van Nieuwenhuizen heeft de Tweede Kamer verzekerd dat het project op schema blijft. Het CDA constateert echter dat de vernieuwing van het knooppunt en de bijbehorende verbreding van de snelwegen A1 en A28 zou beginnen in het nieuwe aanbestedingsjaar 2021. De fractie is daarom bang dat de ingreep van de minister leidt tot flinke vertraging bij de reconstructie van het dagelijks verstopt zittende klaverblad.

Het uitstel biedt volgens de CDA-Kamerleden wel een kans om de verbeteringen aan het al even problematische knooppunt van de A1 met de A30 bij Barneveld gelijktijdig met Hoevelaken aan te pakken. Ze willen van de minister weten of haar departement dat ook zo ziet en waarschuwen voor nog meer opstoppingen in de ‘flessenhals’ bij Barneveld als gevolg van de verbreding van de A1 ter hoogte van Apeldoorn.

Elke dag het nieuws uit de regio in je mailbox? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

In samenwerking met indebuurt Amersfoort

Amersfoort