Volledig scherm
De Korf in Leusden © Saskia Berdenis van Berlekom

Bijna 2.000 handtekeningen voor behoud van De Korf in Leusden

Een online petitie om bowling- en sporthal De Korf te behouden is in drie dagen tijd al meer dan 1.750 keer ondertekend.

‘De Korf, Theater De Tuin en Monet zijn voor heel veel Leusdenaren al jaren dé ontmoetingsplek van Leusden’, staat in de toelichting. Een van de argumenten die de initiatiefnemer, ene Daphne K., aanhaalt is dat de eigenaar Alessandro Sciortino onlangs nog een nieuwe bowlingbaan heeft laten aanleggen.

Nostalgie en gezelligheid zullen verloren gaan door ‘megalomane bouwprojecten die Leusden gaan ontsieren’, stelt de initiatiefnemer verder. Daarmee verwijst zij naar de ambitie van de gemeente Leusden om op de huidige locatie van De Korf woningbouw te realiseren. De petitie wordt veel gedeeld via Facebook en Twitter.

Gesloopt

Of de petitie wat uit gaat halen is maar de vraag. Op één na besloten alle Leusdense raadsleden afgelopen week De Korf te renoveren voor 190.000 euro, genoeg om het centrum de komende acht jaar in redelijke staat te houden. Daarna wordt De Korf, net als het naastgelegen Theater De Tuin gesloopt voor woningbouw, zo is de wens van de gemeente althans. Eerder werd gesproken over het voor 5 miljoen renoveren van De Korf.

In theorie is het wel mogelijk dat De Korf over acht jaar wél op deze locatie kan blijven. Want over een paar jaar zetelt er een nieuwe gemeenteraad die heel anders zou kunnen denken over deze kwestie.

De gemeenteraad heeft de wethouder de opdracht te geven om samen met De Korf en naastgelegen theater De Tuin te praten over een alternatief. Over een half jaar moet de wethouder met een plan van aanpak komen, waarin staat beschreven hoe de rest van het onderzoek naar een alternatieve Korf eruit gaat zien.

In samenwerking met indebuurt Amersfoort

Amersfoort