Bijzonder! Zeldzame bedreigde halfaapjes geboren in DierenPark Amersfoort
In DierenPark Amersfoort is een kleine plompe lori-tweeling geboren. Een primeur voor het dierenpark. Deze zeldzame halfaapjes leven in het wild voornamelijk in Vietnam en Laos. ,,Het gaat goed met de nachtaapjes”, vertelt dierverzorger Christel Broekman. Het geslacht van de jongen is nog niet bekend.
De kleine plompe lori is een nachtdier en voor zover bekend het enige giftige zoogdier. Voordat de moeder op jacht gaat, likt zij haar ellebogen. Hier zitten speciale klieren die gif uitscheiden. ,,Zij likt vervolgens haar jong, zodat het gif het jong beschermt tegen vijanden”, legt Christel uit.
De tweeling is nieuwsgierig en kijkt veel om zich heen. ,,Zij kijken veel rond, maar verkennen hun leefomgeving voorlopig nog vanaf de buik van hun moeder of vanuit de planten”, observeert Christel.
‘Rode lijst’
Het dier staat op de ‘rode lijst’ van bedreigde diersoorten. Door hun reflecterende ogen is de kleine plompe lori een relatief makkelijke prooi voor jagers. De nachtaapjes worden veelal verkocht om als huisdier te houden en de dieren worden gebruikt in de traditionele geneeskunde. Ook worden de populatie en het leefgebied kleiner door het kappen en verbranden van bossen.
Bekijk onze meest bekeken nieuwsvideo’s in onderstaande playlist:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
3,50 per muntje? Ondanks hogere prijzen blijft foodtruckfestival Lepeltje Lepeltje populair
Amersfoort -
PREMIUM
VVD Nijkerk waarschuwt staatssecretaris: ‘Kom afspraken na, anders geen noodopvang’
Een geplande noodopvang in Hoevelaken staat al vóór de kogel door de kerk is op losse schroeven. De Nijkerkse VVD heeft staatssecretaris Eric van der Burg gewaarschuwd. De fractie wil dat de afspraak van ‘geen veiligelanders in Hoevelaken’ blijft staan, anders trekken zij hun handen af van het plan.Hoevelaken, Nijkerk -
Als je deze nieuwkomer in DierenPark Amersfoort wilt zien, moet je wel even zoeken
DierenPark Amersfoort heeft er een nieuwe bewoner bij: een panterkameleon. Hij gaat samenwonen met een gekko, maar moet daarbij wel vlug zijn voor zijn eten. ,,De gekko is de kameleon net voor in het opeten van krekels en sprinkhanen. Daarom voeren we hem met een pincet”, vertelt dierverzorger Ronnie Joha. -
PREMIUM
Vlucht naar Spanje is onbetaalbaar, dus zoeken we de camping op: ‘Vakanties schrappen doen we niet’
Nog geen vakantie geboekt deze zomer? Reserveer dan maar een flink bedrag. De prijzen van vliegtickets rijzen de pan uit en wie het dichter bij huis op de camping zoekt, moet ook dieper in de buidel tasten dan vorig jaar. En toch lijken we ons niet tegen te laten houden. ‘Op vakantie gaan is het laatste wat een Nederlander schrapt, maar we zijn wel zijn prijsbewuster dan ooit.’Amersfoort -
PREMIUM95
Gewone fiets bijna twee keer zo gezond als e-bike: zoveel calorieën verbrand je per uur
Drie op de tien Nederlanders rijden inmiddels op een elektrische fiets. Ook relatief jonge fietsers zijn overstag. Is dat nou goed nieuws? Want trappen met ondersteuning is toch lang niet zo gezond als jezelf verplaatsen op een gewone fiets? De Fietsersbond en een bewegingswetenschapper zetten op een rij wat de verschillen zijn.
-
PREMIUM
Subsidie om je huis te verduurzamen? Super lastig. Met deze tips lukt het hopelijk wel
-
-
-
PREMIUM
Red de bij, neem een... tattoo. En dat is precies wat deze mensen in Amersfoort deden
Wilde bijen redden door het zetten van tatoeages. Het klinkt misschien niet heel logisch, maar je mag het gerust de levensmissie van Francine Launspach noemen. Vrijdag organiseerde ze voor de derde keer een zogenaamde 'bijenflashdag’ in haar studio Tattoolab in Amersfoort om geld in te zamelen en bloemen te kunnen zaaien en plantjes te poten waar de wilde bij van houdt. -
PREMIUMEnergierekening
Harmen: ‘Mijn huis had energielabel C, maar dat was misschien een beetje optimistisch’
Harmen Visser (28) uit Eindhoven heeft twee verschillende energiecontracten omdat dit voor hem voordeliger is. Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander.