Volledig scherm
Foto ter illustratie. © Frank Jansen

Biologische varkensboer in Woudenberg verboden door provincie

De provincie Utrecht verbiedt vestiging van een biologische varkenshouderij aan de Slappedel in Woudenberg. 

Eind vorig jaar gaf de gemeenteraad met 8 tegen 7 stemmen nog groen licht, nadat ze de bezwaren van de provincie had verworpen. Gedeputeerde Staten van Utrecht maken gebruik van een zwaar middel, de reactieve aanwijzing, om Woudenberg in het gareel te krijgen. De provinciale regels verbieden uitbreiding van niet-grondgebonden veehouderij. 

Dat het om een biologische varkenshouderij gaat - de varkens lopen onder meer buiten - maakt voor de provincie niet uit. De effecten van geur, mest, ammoniak en verstening van het landschap zijn hetzelfde. De provincie ziet de varkenshouderij met 700 varkens ook niet als een nevenactiviteit naast de melkveehouderij, motiveert GS. 

Maar de provinciale regels laten vestiging van een niet-grondgebonden veehouderij als nevenvestiging evenmin toe. ,,Uitbreiden van het agrarische bedrijf met 700 varkens kan niet gezien worden als een kleine, ondergeschikte neventak.’’ 

Woudenberg wil nu proberen de reactieve aanwijzing te laten vernietigen door de Raad van State. Het college van B en W heeft al beroep aangetekend. 

Dagelijks het nieuws uit de regio in je mailbox? Schrijf je in op de nieuwsbrief!

In samenwerking met indebuurt Amersfoort