Truus Jonker met een van haar twee grijze roodstaartpapegaaien. De ene vloekt en de andere levert commentaar vanuit een vuilnisbak. ,,Ze bieden mij gezelligheid.”
Volledig scherm
PREMIUM
Truus Jonker met een van haar twee grijze roodstaartpapegaaien. De ene vloekt en de andere levert commentaar vanuit een vuilnisbak. ,,Ze bieden mij gezelligheid.” © Cees Wouda

Blinde Truus (72) slaat zich met humor door het leven: ‘Het scheelt dat ik geen pornofilms kijk’

Ze gaat soms net zo te keer als papegaai Kokkie, flirt met de monteur die een doorgebeten kabel komt repareren en ontmaskert corrupte Afrikaanse bobo’s. En hoewel Truus Jonker volledig blind is, ‘ziet’ ze alles. Portret van een optimist met aanleg voor depressiviteit, sinds kort Ridder in de Orde van Oranje-Nassau.

  1. Patricia was elke dag dronken, gebruikte drugs en had een depressie: ‘Het is nog elke dag een strijd’
    PREMIUM

    Patricia was elke dag dronken, gebruikte drugs en had een depressie: ‘Het is nog elke dag een strijd’

    Patricia (31) zit op de bank en om haar heen liggen GHB, coke en alcohol. Die avond is het dieptepunt van tien jaar ellende en de Amersfoortse vraagt eindelijk hulp. Die beslissing verandert haar leven. ,,Ik was vrijwel elke dag dronken, had een depressie, gebruikte drugs en was mijzelf en daardoor mijn naasten helemaal kwijt. Het had weinig gescheeld, of ik was er niet meer geweest…”

In samenwerking met indebuurt Amersfoort

Amersfoort