Volledig scherm
Werklieden zijn (weer) bezig op de Hugo de Grootlaan. © AD

‘Blunderweg’ in Amersfoort opnieuw dicht: straat wordt een meter breder

De pas vernieuwde Hugo de Grootlaan is dezer dagen opnieuw afgesloten voor werkzaamheden. De weg moet een meter breder worden om bussen door te kunnen laten.

Links en rechts van het fonkelnieuwe asfalt op de Hugo de Grootlaan zijn nu sleuven gegraven en worden trottoirbanden en rioolputten verwijderd. Aan beide kanten moet de weg 50 centimeter breder worden gemaakt. Die extra meter breedte zou de weg achter het voormalige ziekenhuisterrein van De Lichtenberg weer toegankelijk moeten maken voor zwaar verkeer.

Bij de oplevering van de werkzaamheden in augustus van dit jaar bleek de vernieuwde Hugo de Grootlaan te smal om twee bussen tegelijk te laten passeren of om een bus en bijvoorbeeld een vrachtwagen door te laten. Busvervoerder Syntus deed haar beklag bij de gemeente en haalde buslijn 9 weer uit de roulatie.

Fout

De fout voor de te smal aangelegde weg lag bij de gemeente Amersfoort, zo bleek. Bij het ontwerp is verzuimd busvervoerder Syntus en haar voorganger Connexxion te betrekken. ,,Bij het maken van het ontwerp is onvoldoende rekening gehouden met de lijnvoering van Syntus over de Hugo de Grootlaan,’’ zegt Amersfoort over de misser.

De werkzaamheden voor de verbreding van de weg duren zeker nog enkele weken. Naar verwachting kan de Hugo de Grootlaan in december weer open zijn voor alle verkeer. Tegen die tijd kan lijn 9 van Syntus ook weer gaan rijden.

In samenwerking met indebuurt Amersfoort

Amersfoort