Volledig scherm
Weilanden in Eemnes. © Google Maps

Boer (88) beboet na bedreiging inspectrices in Eemnes

Een 88-jarige boer uit Eemnes moet een boete van 500 euro betalen voor het uiten van doodsbedreigingen in de richting van twee inspectrices van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit op zijn erf.

De Eemnesser liet de politierechter vanmiddag luidkeels weten het een schande te vinden. In een hoogst curieuze zitting, waarbij de halfdove Willem H. pal voor de neus van de rechter en de aanklager werd geposteerd, beet de hoogbejaarde boer fel van zich af.

Hij moest daarbij wel op zijn taal letten, maande de rechter. Dat hij haar aansprak als ‘mevrouwke’ kon volgens haar niet door de beugel. ,,Sorry’’, mompelde de verdachte, ,,maar zo praat ik gewoon.’’

De gebeurtenissen die leidden tot de aangifte van de vrouwelijke NVWA-inspecteurs en de uiteindelijke veroordeling van de Eemnesser, speelden zich af op 29 maart 2016. Willem H. kreeg het die dag op zijn erf aan de stok met de twee vrouwen, omdat ze volgens hem achter zijn rug om in een stal de kalfjes hadden geteld.

,,Die beesten waren niet van mij, maar van een ander. Daar laat ik geen vreemden bij. Ze deden het stiekem toch. En ja, toen werd ik heel boos’’, vertelde de Eemnesser in stevig dialect.

Een understatement van jewelste, vond de officier van justitie. De boer schold er een kwartier lang op los en bedreigde de vrouwen in woord en gebaar.

Hij riep tegen een van de inspectrices dat hij haar ‘helemaal dood zou maken’. Toen de vrouwen en een meegekomen veearts weigerden te vertrekken, ging hij nog een stap verder. ‘Als jullie niet van mijn erf afgaan, dan pak mijn dubbelloops jachtgeweer en schiet ik jullie allemaal neer’, brieste Willem H. Hij zette zijn woorden kracht bij door met een losgerukt paaltje in hun richting te priemen.

Laconiek

De lacherige wijze waarop de boer zijn gedrag van destijds afdeed, stuitte de in de rechtbank aanwezige inspecteurs tegen de borst. ,,Mijnheer doet er heel laconiek over, maar wij hebben nog altijd last van de agressie en de bedreigingen. Ikzelf werk sindsdien niet meer in de buitendienst’’, zei een van de inspecteurs.

Het was een zenuwtrek, verontschuldigde Willem H. zich, het was omdat hij nog nooit voor de rechter had gestaan. Tegen de ‘schandalige’ straf wilde hij beslist in hoger beroep.

In samenwerking met indebuurt Amersfoort