Volledig scherm
Provinciehuis © Marnix Schmidt

Boeren uit Gelderse Vallei trekken maandag naar provinciehuizen in Utrecht en Arnhem

Boeren uit de Gelderse Vallei zullen maandag protesteren tegen strenge stikstofregels bij de provinciehuizen in het land. LTO Gelderse Vallei schaart zich achter de actie. Zowel bij het provinciehuis in Utrecht als bij het provinciehuis in Arnhem worden boeren verwacht.

,,De provincies hebben beleidsregels afgesproken die verder gaan dan de minister toelaat. Daar zijn we het absoluut niet mee eens”, zegt Fije Visscher, voorzitter van LTO Gelderse Vallei. Gisteren togen Brabantse en Friese boeren ook al naar de provinciehuizen in Den Bosch en Leeuwarden. Het Friese provinciebestuur maakte vervolgens bekend pas op de plaats te willen maken qua strengere stikstofnormen.

Volgens Visscher gaat een delegatie van LTO in gesprek met de gedeputeerden op het provinciehuis en zullen boeren hen met trekkers ondersteunen. ,,We willen de acties zo publieksvriendelijk uitvoeren”, zegt de voorzitter die een honderdtal boeren verwacht. ,,We zijn om 12 uur bij de provinciehuizen. Dan is er het minste verkeer op de weg. Aan de hand van het aantal trekkers bekijken we of we over B-wegen of snelwegen gaan.”

De timing is volgens Visscher van belang. ,,Het wordt een spannende week. Aan het eind van de week is er een Kamerdebat over het stikstofbeleid. De provincies overleggen elke dinsdag, dus het is belangrijk om het nu helder op de agenda te zetten.”

In samenwerking met indebuurt Amersfoort

Amersfoort