Volledig scherm
Foto ter illustratie. © Shutterstock

Bolsius: salafistische school in Amersfoort ‘zorgelijk en onacceptabel’

Het nieuws dat er in Amersfoort een school actief is waar kinderen salafistische ideeën bijgebracht krijgen, zorgt voor ophef in de stad. De VVD eist opheldering van burgemeester Bolsius, die inmiddels zijn afschuw uit heeft gesproken over de uitkomst van het onderzoek. Het bestuur van de islamitische Bilalschool vreest op haar beurt onterecht als betrokkene te worden aangewezen.

Uit onderzoek van Nieuwsuur en NRC bleek gisteravond dat in Amersfoort een school actief is waar kinderen al op jonge leeftijd salafistische ideeën bijgebracht krijgen. Daarbij zou onder meer verkondigd worden dat ongelovigen de doodstraf verdienen en dat het erger is iemand een prettige kerst te wensen dan iemand te feliciteren met een moord. 

Politici en bestuurders reageren geschokt op het nieuws. Burgemeester Bolsius noemt de uitkomsten van het onderzoek ‘zorgelijk en onacceptabel'. ,,De Koranschool waar Arabische- en koranles gegeven wordt valt niet onder het reguliere onderwijs en niet onder de onderwijsinspectie. Ik snap dat het onderzoek vragen oproept. Toch zou ik iedereen willen vragen om de tijd te nemen één en ander goed uit te zoeken. Dat zijn wij nu ook aan het doen.”

De VVD zond vanochtend vroeg al een lange lijst vragen naar het stadsbestuur, waar ze snel antwoord op wil zien. De partij wil weten of de gemeente op de hoogte is van het bestaan van de instelling, en om welke school het gaat. De liberalen willen verder dat het stadsbestuur maatregelen neemt om te voorkomen dat het salafistisch onderwijs verder voet aan de grond krijgt in Amersfoort. ,,De vrijheid van onderwijs mag niet misbruikt worden om jonge kinderen te indoctrineren en ze tegen onze samenleving op te zetten", aldus raadslid Jelle Hengeveld.

Distantiëren

Ook op de Bilalschool, de enige islamitische basisschool van Amersfoort, komt het bericht hard aan. ,,Ten eerste: wij distantiëren ons volledig van iedere vorm van onderwijs, waarin kinderen worden opgezet tegen anderen", aldus directeur Latifa Benbouker. ,,Wij brengen onze scholieren de islamitische kernwaarden bij, en leren hen hoe deze aangewend kunnen worden in de Nederlandse samenleving. Van het bestaan van deze salafistische school, waren wij niet op de hoogte.”

Benbouker vreest dat het beeld gaat ontstaan dat ‘haar’ Bilalschool iets met de salafistische stroming te maken heeft. ,,Niet onder mensen die ons kennen, maar misschien wel onder mensen die de zaken bij elkaar optellen zonder op de hoogte te zijn van de details.” Onderwijswethouder Fatma Koser Kaya laat in een eerste reactie weten: ,,Kinderen volstoppen met haat en nijd naar een ander moeten we nooit willen.”

Mohamed Boulahrouz, die als medewerker bij welzijnsorganisatie Indebuurt033 hard werkt aan integratie van moslims in Amersfoort, is enorm geschrokken van het nieuws. ,,Vreselijk dat dit soort onderwijs wordt gegeven, het is echt erg.” Als Marokkaan in Nederland druist het volledig in tegen zijn gedachtegoed. ,,Er moet echt onderzoek worden gedaan naar hoe die mensen hier komen, hoe ze hier dat onderwijs kunnen geven.’’

Quote

Er moet echt onderzoek worden gedaan naar hoe die mensen hier komen, hoe ze hier dat onderwijs kunnen geven

Mohamed Boulahrouz, Jongerenwerker

Bouhlarouz zegt van het bestaan van zo’n school in Amersfoort nooit gehoord te hebben. ,,Waar gebeurt dit, vraag ik me ook af. Met welke moskee zou dat eventueel zijn verbonden. Ik weet het echt niet.’’ Hij verklaart dat de Marokkaanse El Fath moskee, waar ook onderwijs wordt gegeven, er naar zijn overtuiging niets mee te maken kan hebben. Het bestuur van deze moskee was gisteren niet bereikbaar voor commentaar. Amersfoort telt naast de El Fath nog twee Marokkaanse moskeeën, en verder twee Turkse moskeeën.

De uitkomsten van het onderzoek van Nieuwsuur en NRC doen ook landelijk veel stof opwaaien. Het radicale islamonderwijs is volgens de media in opmars en zou op zeker vijftig plaatsen in Nederland plaatsvinden. Naast Amersfoort zijn er ook in Veenendaal en Ede salafistische scholen vastgesteld. In Utrecht zou zelfs op vijf plaatsen salafistisch onderwijs gegeven worden. Het journalistieke duo heeft de aan het licht gekomen instellingen de gelegenheid gegeven om te reageren. De Amersfoortse school heeft hier geen gebruik van gemaakt.

Dagelijks het nieuws uit de regio in je mailbox? Schrijf je in op de nieuwsbrief!

  1. Vaderschap is ‘by far de heftigste shit’ die Diggy Dex heeft meegemaakt
    PREMIUM
    interview

    Vaderschap is ‘by far de heftigste shit’ die Diggy Dex heeft meegemaakt

    Zijn carrière als Diggy Dex is al twintig jaar ‘een diesel die altijd wel doordendert’, zegt Koen Jansen (39) zelf. Maar de laatste jaren zoeft de Amersfoorter toch echt een stuk harder door muziekland. Net bijgekomen van twaalf avonden De Vrienden van Amstel Live! kondigde de chansonrapper zijn grootste soloshow ooit aan: 26 september in Afas Live. Een gesprek over het ambacht liedjes maken, rappen versus zingen en ouderschap. ,,Vader zijn is by far het heftigste dat ik heb meegemaakt.”

In samenwerking met indebuurt Amersfoort

Amersfoort