Bomenkap rondweg is gestart: SP telt vier milieudelicten

videoDe kop is eraf. Ondanks de aanwezigheid en het verzet van een groep antirondwegdemonstranten gingen vanmorgen bij de Stichtse Rotonde in Amersfoort de eerste bomen om.

Volledig scherm
© Ruud Voest

De door de SP gecoördineerde protestactie liep vanmorgen uit op een kat-en-muisspel tussen de met groene verf aangekruiste sneuvelbomen. Zodra de demonstranten het rooien fysiek onmogelijk maakten door zich vast te ketenen of in een boom te klimmen, reden de zaagmachines naar een plek verderop om daar hun werk te doen. Na anderhalf uur gaven de pakweg 30 demonstranten het op.

De politie hoefde geen arrestaties te verrichten of geweld toe te passen. Drie vastgeketende actievoerders kregen na een halfuur wel de wacht aangezegd. Ze verlieten het bos, voordat de agenten in moesten grijpen.

Volledig scherm
Actievoerder Michel Eggermont protesteert vanuit een boom tegen de kap. © Ruud Voest

Een activistisch SP-raadslid uit de stad Utrecht hield nog het langste stand door langs het tracé hoog genoeg in een boom te klimmen. Met gebalde vuist en aangemoedigd door mededemonstranten voorkwam hij ten minste een halfuur lang dat er in zijn buurt bomen omgingen. Omdat de man geen gehoor gaf aan het bevel van de politie om naar beneden te komen, kwam de cirkelzaagarm naar verloop van tijd steeds dichterbij. De Utrechter koos eieren voor zijn geld, maar beloofde aangifte te doen van een poging tot mishandeling door de bosbouwers en hun opdrachtgever, de gemeente Amersfoort.

Volgens de drijvende kracht achter het bomenverzet, SP-raadslid Rob Molenkamp, overtrad de gemeente Amersfoort in de eerste uren van de kap de natuurwet meerdere keren. ,,Er is geen specialist aanwezig die de bomen, voordat ze omgaan, controleren op nesten en broedende vogels. Dat is absoluut een verplichting, als je bomen gaat rooien in deze tijd van het jaar. Ik heb vier milieudelicten geteld inmiddels waarvan aangifte zal worden gedaan.’’

De volle laag

Volledig scherm
Een boze buurtbewoner ging los tegen wethouder Hans Buijtelaar: ,,Hoe kunt u het maken in deze tijd? Waar heeft u afgelopen tijd gewoond. Onder een steen? U bent een gladjakker.” © AD

Om geen olie op het vuur te gooien, vertrok verantwoordelijk wethouder Hans Buijtelaar, voordat demonstranten rond half tien optrokken richting de bomen. Helemaal ongeschonden kwam hij er desondanks niet uit. Buijtelaar, die een verslaggever van Radio 1 net had verteld dat de westelijke rondweg wel degelijk doelen dient die het middel heiligen, kreeg verbaal de volle laag van een langsfietsende plaatsgenoot.

Het kappen van de eerste 1500 van in totaal 3500 bomen langs de rondweg gaat vier tot vijf weken in beslag nemen. De gemeente wil de klus geklaard hebben voor de officiële start van het broedseizoen in maart, als er maandenlang niet mag worden gewerkt in de bossen.

Elke dag het nieuws uit de regio in je mailbox? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

In samenwerking met indebuurt Amersfoort