Volledig scherm
Museumdirecteur Wilbert Hetterscheid: ,,Wichtelmannetjes doen iets goeds voor een ander.’’ © Nationaal Bomenmuseum

Bomenmuseum in Doorn zet Wichtelmannetje in op Scandinavische dag

Het Nationaal Bomenmuseum in Doorn hult zich zondag in Scandinavische sferen met een elfen- en trollenwandeling, spellen, verhalen, muziek en lekkernijen uit het Hoge Noorden. Van jong tot oud kunnen de bezoekers ook de eeuwenoude traditie van het Wichtelen beoefenen door voor dierbaren kleine persoonlijke cadeautjes te knutselen.

Centrale figuur op de themamiddag van het museum is het Wichtelmannetje, een huiskabouter die in Noorwegen, Zweden en Finland november volgens oud gebruik af en toe kleine geschenken geeft aan mensen die dat extra verdienen. Met de Wichtelmannetjes en hun attenties proberen de Scandinaviërs de lange en donkere winter van een lichtpuntje te voorzien.

De museumstichting stuitte bij toeval op de traditie en vond haar met de overvloedige feestdagen in aantocht goed bij de middag passen, zegt museumdirecteur Wilbert Hetterscheid. ,,Het is een mooi gebruik, omdat het gaat om warmte en genegenheid en om het kleine gebaar. Wichtelmannetjes doen iets goeds voor een ander, dat sprak ons in het bijzonder aan.’’

Kinderen en volwassenen die zondag naar het Bomenmuseum komen, kunnen hun eigen Wichtelmannetje en andere kleine cadeautjes knutselen . Voor de materialen wordt gezorgd. In de verwarmde loods van het bezoekersgebouw is Scandinavische livemuziek te horen en worden Scandinavische verhalen verteld. Er zijn ook typisch Noord-Europese hapjes te koop. Een groep vrijwilligers van het museum gaat gekleed als figuren uit de talrijke Scandinavische sagen en legendes.

Sprookjesachtig

Daarnaast start elk half uur een wandeling door de, speciaal voor de gelegenheid, sprookjesachtig aangeklede museumtuin. De deelnemers worden rondgeleid door Balder, de Noorse god van de bomen. Hij voert ze langs taferelen met trollen en elfen en langs levende sprookjesfiguren uit Scandinavische vertellingen.

Scandinavische sprookjesmiddag in Nationaal Bomenmuseum, Velperengh 13 in Doorn, van 12.00 tot 17.00 uur. Entree 6 euro. Kinderen tot 16 jaar gratis. Voor de cadeautjes en de hapjes wordt een kleine bijdrage gevraagd. Vooraf aanmelden hoeft niet. Meer informatie op bomenmuseum.nl.      

Elke dag het nieuws uit de regio in je mailbox? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

In samenwerking met indebuurt Amersfoort