Paleis Soestdijk.
Volledig scherm
Paleis Soestdijk. © Caspar Huurdeman

BOP: miljoenengat in begroting Soestdijk is niet het probleem van de gemeente Baarn

De Baarnse Onafhankelijke Partij (BOP), GroenLinks en de PvdA in Baarn zetten grote vraagtekens bij de inhuur van oud-burgemeester Wouter de Jong van Houten door de gemeente. De Jong zoekt namens de gemeente een oplossing voor het tekort van 11 miljoen in de begroting voor de ontwikkeling van Paleis Soestdijk.

De Jong bevestigt dat hij voor de gemeente Baarn aan de slag is om de 11 miljoen te vinden, maar verder wil hij er niets over kwijt. Ook niet over de hoeveelheid tijd die hij denkt nodig te hebben voor de klus. ,,Daar maak ik nu geen inschatting van.”

Kees Koudstaal van de BOP verwondert zich over de zet van de gemeente. ,,Het is geen taak van de gemeente om daarvoor opdracht te verstekken”, aldus de fractievoorzitter, die voornemens is om samen met GroenLinks en PvdA morgen vragen over de kwestie te stellen tijdens de raadsvergadering. Want, zo stelt hij, de gemeente heeft geen deel aan het het ontstaan van het tekort van 11 miljoen waarmee ontwikkelaar MeyerBergman Erfgoed Groep geconfronteerd is. Terwijl door het inhuren van De Jong door de gemeente die suggestie volgens Koudstaal nu wél wordt gewekt.

Oude boskernen

Quote

Op een ontsnap­pings­mo­ge­lijk­heid ga je als ontwikke­laar natuurlijk geen plannen maken

Kees Koudstaal, Fractievoorzitter BOP

De fractievoorzitter stelt dat het gat in de begroting niet ontstaan kan zijn door de veranderende regelgeving van de provincie omtrent oude boskernen. Volgens directeur Maya Meijer werd het natuurbeleid pas na de koop van Paleis Soestdijk aangepast, waardoor een gedeelte van de geplande woningbouw onmogelijk blijkt en de restauratie van het paleis in gevaar komt. Koudstaal: ,,Dat beleid lag er op 1 januari 2017 al. Dat de minister tot september 2018 in bijzondere gevallen nog ontheffing kon verlenen is zo, maar op een ontsnappingsmogelijkheid ga je als ontwikkelaar natuurlijk geen plannen maken.”

En zelfs al zou het beleid pas na aankoop veranderd zijn, dan nog vindt Koudstaal dat de verantwoordelijkheid bij de ontwikkelaar zelf ligt. ,,Volgens mij gaat het hier gewoon om ondernemersrisico.”

De fractievoorzitter is behoorlijk klaar met de MeyerBergman Erfgoed Groep. ,,Als je de plannen vergelijkt met de plannen in 2017, dan is er behoorlijk wat bijgekomen. De bouw van een auditorium aan de Soestervleugel van het paleis, een amfitheater in de tuin, een super-de-luxe entree aan de achterzijde en een nieuwbouwhotel aan de overkant bij de Parade. Dat is een heel ander beeld dan voorheen geschetst is. Als je dan geld tekort komt moet je niet gaan klagen in de media, dan moet je misschien iets minder willen.”

In samenwerking met indebuurt Amersfoort

Amersfoort