Botter verhuist naar Openluchtmuseum Arnhem

VideoHoe verhuis je een vele duizenden kilo's wegende botter van de haven van Spakenburg naar het Openluchtmuseum in Arnhem? Met veel mankracht en precisie, zo bleek vanmiddag.

Het gevaarte, De Zwaluw geheten, werd rond de klok van twee met een grote kraan uit het water getakeld, en op een dieplader geladen. Daarna begon de botter aan een zestig kilometer lange reis over de weg, om vervolgens in Arnhem weer te water te worden gelaten. De Zwaluw gaat onderdeel uitmaken van het museumonderdeel De Scheepswerf van Marken.

De Zwaluw is eigendom van Spakenburger Henk van Halteren. Tot voor kort was hij de eigenaar van Scheepstimmerwerf Nieuwboer, nu werkt hij bij het museum als meester scheepstimmerman. Om het transport mogelijk te maken, moest op het terrein van jachthaven Nieuwboer al eerder de kajuit van de boot worden afgezaagd. Hiermee bleef van de jachtbotter (mét kajuit) een visbotter (zonder kajuit) over. De Zwaluw werd daarna overgevaren naar de Zuiderzeehaven, en daar dus uiteindelijk uit het water gehaald.

In samenwerking met indebuurt Amersfoort