Volledig scherm
Het gebouw wordt op het hoogste punt 25 meter hoog en heeft straks een vloeroppervlak van 13.000 vierkante meter. © cepezed

Bouw kunstdepot in Vathorst gaat begin 2018 van start

De bouw van het grote nationale kunstdepot Collectiecentrum Nederland (CCNL) in Vathorst gaat in het eerste kwartaal van komend jaar van start. Dat meldt het Ontwikkelingsbedrijf Vathorst (obv).

In het nieuwe kunstdepot komen delen van collecties van het Rijksmuseum, het Openlucht Museum, Paleis Het Loo en ook van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed. Die laatste is nu gevestigd in Amersfoort aan het Smallepad.

Het gebouw is ontworpen door Cepezed Architecten uit Delft en wordt op het hoogste punt 25 meter hoog en heeft straks een vloeroppervlak van 13.000 vierkante meter. De kavel meet drie hectare.

Vanwege de grote waarde van de collectie kunstvoorwerpen die hier moet worden ondergebracht (sommigen spreken van een ‘schatkamer’) zal het eigenlijke depot weinig ramen en een sobere betonnen uitvoering krijgen.

Naast het zwaarbeveiligde museumdepot wordt het nieuwe gebouw ook een werkplek voor ongeveer 65 mensen. Dat is meer dan verwacht. Aanvankelijk werd er vanuit gegaan dat de komst van het Collectiecentrum nauwelijks werkgelegenheid met zich mee zou brengen.

In het lage deel komen open ruimten met veel daglicht en een binnenplaats om buiten te kunnen zitten. Daarnaast worden nog een ontvangstruimte, een kantoorgedeelte, een studieruimte en een restauratie-atelierruimte gebouwd.

Het Collectiecentrum Nederland verrijst op het kantorenterrein Podium in de wijk Vathorst. Vanaf de snelweg A28 is al te zien dat ter plaatse nu al het nodige grondverzet is verricht. 

In samenwerking met indebuurt Amersfoort