Volledig scherm
Wethouder Hans Buijtelaar (VVD, Verkeer) geeft bij wijze van symbool voor een waterstoftankstation een flesje water aan ondernemers van De Wieken-Vinkenhoef. © Gemeente Amersfoort

Bouw waterstoftankstation in Amersfoort stap dichterbij

De kans dat het eerste waterstoftankstation in Midden-Nederland in Amersfoort komt, is plots een stuk groter geworden. Bedrijventerrein De Wieken-Vinkenhoef is nadrukkelijk in beeld, en heeft van deze week van de gemeente een subsidie van 50.000 euro gekregen voor een onderzoek naar de haalbaarheid. 

Bij een waterstofpomp kunnen auto's en vrachtwagens die op waterstof rijden worden bijgevuld. Op dit moment telt Nederland vier van dit soort tankstations: in Rhoon (bij Rotterdam), Arnhem, Delfzijl en Helmond. Plannen voor een vijfde pomp in Den Haag zijn in een vergevorderd stadium. De bouw van een zesde tankstation is één van de plannen van het gemeentebestuur Amersfoort, om per 2030 volledig Co2-neutraal te kunnen opereren. 

De subsidie volgt op een overeenkomst, die eind vorig jaar al werd gesloten tussen ondernemers op het bedrijventerrein en de gemeente. Daarin werd al afgesproken werk te maken van de komst van een waterstoftankstation, dat een verzoek van de ondernemers zelf is. Hoe lang het onderzoek naar de haalbaarheid van een pomp gaat duren, is niet bekend.

In samenwerking met indebuurt Amersfoort

Amersfoort