Volledig scherm
© INBO Architecten

Bouwplaats van Kamp Amersfoort toegankelijk voor publiek

Kamp Amersfoort houdt op vrijdag 18 oktober een open middag. Bezoekers kunnen de vorderingen van de uitbreiding het kamp zien door een kijkje te nemen op de bouwplaats.

Willemien Meershoek, directeur van Kamp Amersfoort, vertelt bezoekers over de plannen. De grootschalige verbouwing van Kamp Amersfoort is in volle gang. Op de binnenplaats wordt een ondergrondse ruimte gecreëerd van zo’n 800 vierkante meter waar de geschiedenis en verhalen van gevangenen worden verbeeld en uitgelicht. De binnenplaats moet straks duidelijk maken wat voor plek Kamp Amersfoort was, onder meer door voetstappen in het plaveisel die het dagelijks appèl van destijds verbeelden.

Het project kost 5,5 miljoen euro. De uitbreiding moet volgend voorjaar gereed zijn. Dat is 75 jaar na de bevrijding en de overdracht van het gevangenenkamp aan het Rode Kruis. De middag duurt van 15.00 tot 18.00 uur. Aanmelden is niet noodzakelijk. De entree is gratis. 

Belangrijkste

Er zaten tijdens de Tweede Wereldoorlog meer dan 35.000 Nederlanders gevangen in Kamp Amersfoort. Ze waren van alle leeftijden, en onder hen waren mensen van allerlei komaf: artsen, timmerlieden en kermisklanten. In de omgeving van het kamp, dat berucht was vanwege de terreur die er heerste, werden meer dan 350 gevangenen, veelal verzetsmensen, gefusilleerd. De nazi’s voerden tienduizenden gevangenen door naar kampen in onder meer Duitsland, waar velen alsnog om het leven kwamen.

Het project kost 5,5 miljoen euro. De uitbreiding moet volgend voorjaar gereed zijn. Dat is 75 jaar na de bevrijding en de overdracht van het gevangenenkamp aan het Rode Kruis.

In samenwerking met indebuurt Amersfoort

Amersfoort