Volledig scherm
© Caspar Huurdeman

Brand in zonnepanelen op woningen Eemnes kwam door kortsluiting

De brand De brand die in september uitbrak op het dak van een woning aan de Zuidersingel in Eemnes, werd veroorzaakt door kortsluiting in een zonnepaneelconnector. Dat concludeert woningcorporatie De Alliantie na onderzoek.

De brand brak op 13 september uit op het dak van Zuidersingel nummer 15. Ook de woningen van de buren op nummer 13 en 17 liepen zware schade op. De woningen waren nog maar enkele weken eerder opgeleverd.

De woningen zijn voorzien van in het dak geïntegreerde zonnepanelen. Deze zonnepanelen voldoen aan de normen en regelgeving NEN 1010, stelt De Alliantie. De brand is ontstaan door een combinatie van twee factoren. Er is kortsluiting ontstaan in een zonnepaneelconnector. De zonnepanelen zijn serieel aangesloten op de omvormer. Serieel wil hier zeggen dat er steeds een hoeveelheid spanning en stroom bij komt. Daardoor liep de temperatuur in de connectoren hoog op.

Volgens De Alliantie gaat het om een technisch probleem ‘dat verholpen kan worden’. Deze week is begonnen met de voorbereidingen van de herstelwerkzaamheden van de drie woningen. Eerst wordt de brandschade aan de daken hersteld om daarna de water- en roetschade te verwijderen. De zonne-energie-installatie moet worden vernieuwd.

In samenwerking met indebuurt Amersfoort

Amersfoort