Volledig scherm
De brandweer zette alles op alles om te voorkomen dat het vuur zou overslaan naar de bosrand. © Keistadnieuws

Brand op Leusderheide legt 3 hectare hei in de as

updateMidden op de Leusderheide heeft vanmiddag een natuurbrand gewoed. Er is 3 hectare aan heide met wat struikjes en jonge boompjes verloren gegaan. Op het kurkdroge militaire terrein was een oefening gaande.

Volledig scherm
Brand © Brandweer Woudenberg

Of die oefening ook de oorzaak is van de brand, was vandaag niet duidelijk. ,,Ik kan er geen zinnig woord over zeggen’’, aldus brandweerwoordvoerder Marcel van Westendorp. Een spontane brand in de natuur kan ook ontstaan door bliksem, doordat een glasscherf in de zon als brandglas fungeert of doordat het zand zo heet wordt dat droog materiaal vlam vat.

Er werd tijdens het blussen overigens niet extra voorzichtig gedaan uit vrees voor mogelijk aanwezige explosieven. Dat risico was er volgens de brandweer niet: er lagen hooguit wat losse flodders.

Hoewel het momenteel weer erg droog is in de natuur, heeft de brandweer volgens woordvoerder Liselot Mackloet vanavond nog niet fase 2 in werking gesteld. Bij fase 2 worden, in tegenstelling tot bij fase 1, extra maatregelen getroffen. Zo wordt het aantal voertuigen dat uitrukt na een brandmelding in een natuurgebied verhoogd en vliegt het surveillancevliegtuig Charly boven de Utrechtse Heuvelrug.

Op 16 april is wel fase 2 ingezet, maar die werd op 25 april teruggeschroefd naar fase 1. Stookverboden werden in verband daarmee ingetrokken, maar de brandweer adviseert mensen wel extra voorzichtig te zijn in de natuur.

Bosrand

Brandweerkorpsen uit de hele provincie, die met zestien tankauto’s waren uitgerukt, hebben alles gezet om te voorkomen dat de brand op de Leusderheide zou overslaan naar de bosrand. Dat is gelukt.

Rond 15.00 uur werd voor één van de drie vakken waarin het vuur woedde al het sein brand meester gegeven. De brandweer kon dankbaar gebruik maken van diverse waterputten die op het militaire terrein geslagen zijn. Rond 14.30 uur was ook elders de brand bedwongen. Er is nog tot in de avond nageblust.

Een helikopter van Defensie is ingezet om de omvang van de brand in kaart te brengen. Er kwam zoveel rook vrij, dat die tot in de verre omtrek ze zien was.

Volledig scherm
© Brandweer Woudenberg

Dagelijks het nieuws uit de regio in je mailbox? Schrijf je in op de nieuwsbrief!

In samenwerking met indebuurt Amersfoort

Amersfoort