Volledig scherm
War-aanhangers hielden in de stad een parade. © Nico Brons

Brief op poten over geheimhouding van informatie War-zaak

Ondanks herhaalde verzoeken geeft de gemeente De War nog altijd niet de gevraagde informatie over afwegingen en besluiten in de verkoopprocedure rond het terrein aan de Eem. Dat stelt de advocaat van de broedplaats in een brandbrief aan het stadhuis.

De advocaat, Marco van Duijn, spreekt schande van de houding van de gemeente. Sinds begin oktober, een krappe week nadat bekend werd dat het 7.000 vierkante meter grote terrein als het aan het stadhuis ligt in handen komt van Rovase, is 'herhaaldelijk verzocht om informatie'. Daarop is geen bevredigend antwoord gekomen, aldus Van Duijn.

De War hoopt met de stukken aan te tonen, dat de afweging voor Rovase te gaan een verkeerde was. Rovase koopt het terrein naar alle waarschijnlijkheid voor 820.000 euro, en wil er onder meer woningen en (creatieve) bedrijfsruimten op zetten.

De War kreeg door middel van crowdfunding 600.000 euro bijeen, waarmee ze het terrein wilde kopen en zo haar activiteiten voort kan zetten. Gesprekken over een samengaan van deze twee intiatieven, liepen stuk. In dezelfde week schreef deze krant op basis van een geheim document dat dit plan op de laatste plaats eindigde in de besluitprocedure.

Teleurgesteld

Harmen Zijp, één van de drijvende krachten achter De War, is hierover nog altijd verbolgen. Ook dat Rovase 'teleurgesteld' is dat de broedplaats geen ruimte wil huren, valt bij hem niet in goede aarde. ,,Rovase mag de huur van tussen de 50 en 75 euro per vierkante meter schappelijk vinden, voor ons is dat veel meer dan we nu betalen. 'Meer huren dan 1.200 vierkante meter kan ook', horen we. Maar dan heb je het helemáál over grote bedragen. Nu betalen we 50.000 euro per jaar, in het voorstel van Rovase minstens 60.000 euro."

De zes ton kan niet worden aangewend om de huur te compenseren. ,,Dat is geoormerkt voor ons koopplan."

De gemeenteraad praat vanavond wederom over de 'kwestie-War'. Volgens de gemeente is er per brief én telefonisch contact geweest met de advocaat. ,,Een aantal documenten is vertrouwelijk vanwege bedrijfsbelangen'', aldus een woordvoerder. ,,Andere zijn openbaar of inmiddels in bezit van de advocaat."

Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Amersfoort