Volledig scherm
Een container met maden. © Inwoners Bunschoten-Spakenburg

Bunschoten walgt van 'madenkliko's'

Honderden inwoners van de gemeente Bunschoten-Spakenburg klagen over maden in de PMD (plastic, metaal en drankkartonnen) en GFT (groente, fruit en tuinafval) container.

Quote

De hele buurt staat kokhalzend zijn kliko schoon te spuiten

Gerina Kok

De gemeente hanteert in het dorp sinds vorig jaar het omgekeerd inzamelen afvalbeleid. Wat normaliter in de grijze kliko moest, moet nu in zakken in ondergrondse container. De PMD container wordt één keer in de maand geleegd. En dat is volgens de klagende inwoners veel te weinig, zeker met deze hoge temperaturen.

Gerina Kok: ,,De hele buurt staat kokhalzend zijn kliko schoon te spuiten. Ik heb al schoonmaakspul gebruikt, maar de volgende dag zitten de maden er weer in.'' De gemeente laat weten de kliko niet vaker te kunnen legen.

Handtekeningenactie
Gerina Kok is de initiatiefneemster van de online handtekeningenactie Stop DIFTAR in Bunschoten. Die was gisteravond ruim 230 keer getekend. De situatie deze week was voor Kok de druppel. ,,Sinds de gemeente vorig jaar is overstapt op omgekeerd afval inzamelen, is het ellende. Al die jaren heb ik nooit maden gehad en nu heb ik ze constant. Met dit weer is het al helemaal een ramp."

De grijze container met de oranje klep wordt gebruikt voor PMD (papier, metaal en drankkartonnen) afval. Deze wordt één keer in de maand geleegd. Veel te weinig, aldus Kok. ,,Daar zitten dus ook vleesverpakkingen in. Natuurlijk gaat dat broeien als het vier weken in de kliko ligt. En dan zegt wethouder Willem Heinen: spoel het afval eerst af met schoon drinkwater. Dat doe je toch niet."

Kok plaatste een bericht over de maden-, vliegen- en stankoverlast op haar facebookpagina Inwoners van Bunschoten-Spakenburg. Daar werd massaal op reageerd. Een greep uit de reacties: 'Ik durf de kliko niet meer open te doen', 'Onze hele buurt stond kokhalzend de kliko's schoon te spuiten', 'Hier ook trossen maden. Zout, azijn, kokend water, alle grootmoedersadviezen helpen niet. Nog even en ik zet hem bij het gemeentehuis neer', 'Bunschoten wordt een madenkwekerij', 'Mijn vuilnis beweegt gewoon', 'De geur hier in de straat is niet meer te harden. Ik krijg geen hap meer door mijn keel'.

Kok:  ,,Het hele dorp heeft er last van. Ik heb de gemeente gebeld en gevraagd: kunnen jullie niet vanwege de warmte extra legen? Kan niet, zeiden ze. Dan denk ik: wij doen zó ons best om afval te scheiden en dan is dit letterlijk stank voor dank. We moeten nog een week met die madenkliko's zitten. Veel mensen nemen het afval mee naar hun werk, camping en vuilnisbakken naast de snelweg."

Pluim
Vorige week zei wethouder Heinen nog dat 'alle inwoners een pluim verdienen vanwege de geweldige afname van restafval'. Kok hoopt dat de gemeente iets met de petitie doet. ,,Doen ze er niets mee dan hebben velen al aangegeven in actie te komen, met een stoet kliko's naar het stadhuis misschien. Dit kan zo niet langer. Wij zijn een keurig dorp, maar zo lijkt het nu niet."

De gemeente Bunschoten zegt enkele klachten over de madenoverlast te hebben ontvangen. ,,De vraag om de frequentie van het legen van de PMD container te verhogen is bij ons bekend en wordt meegenomen bij de tussenevaluatie. Volgende week wordt het  PMD opgehaald. Mochten burgers eerder van hun PMD afval af willen, dan kunnen ze dit kosteloos storten op het aanbiedstation."

In samenwerking met indebuurt Amersfoort