Volledig scherm
© GinoPress B.V.

Bunschoten zet omstreden omgekeerd afval-inzamelen bij grofvuil

Het alom verfoeide systeem van omgekeerd afval inzamelen in Bunschoten gaat verdwijnen. Het nieuwe college belooft in het donderdag gepresenteerde coalitieakkoord om over te stappen op een systeem van nascheiding.

De nieuwe coalitie komt met deze belofte tegemoet aan een brede wens in de Bunschoter samenleving. Veel inwoners van het dorp lieten de afgelopen jaren hun onvrede horen over het zogenoemde diftar-systeem. Inwoners gingen 1,57 euro betalen per zak restafval. De bedoeling was om afval beter te scheiden. Maar in de praktijk leidde het ertoe dat veel inwoners hun afval dumpten in de PMD-container.

Gerina Kok, initiatiefneemster van de online handtekeningenactie ‘Stop diftar in Bunschoten’, is ‘superblij’ met het voornemen tot een nieuw afvalsysteem. ,,Het is een historisch moment voor Bunschoten-Spakenburg nu is besloten dat het nascheiden er eindelijk gaat komen. Daar ben ik blij mee. Maar ik wil niet te vroeg juichen. Pas op de dag dat het gescheiden afval inzamelen is geïmplementeerd hang ik de vlag uit. Eerder niet.’’

Lage lasten

Welk afvalsysteem het diftar-systeem gaat opvolgen, beslist het college in samenspraak met inwoners. ‘Bij het kiezen van het systeem zijn goede service naar onze inwoners, lage lasten en duurzaamheid van belang’, aldus het akkoord.

In het nieuwe coalitieakkoord staan nog meer opvallende voornemens. Zo komt er een gefaseerde ontwikkeling van bedrijventerrein de Kronkels-Zuid en een veiligere ontsluiting van Rengerswetering.

De pont in Eemdijk blijft behouden, evenals de huidige dienstregeling. De gemeente gaat ook een onderzoek uitvoeren naar de doelmatigheid van verstrekte subsidies aan organisaties die zich bezighouden met drank- en drugspreventie. Er komt naar aanleiding van de uitkomsten een nieuw actieplan.

In samenwerking met indebuurt Amersfoort

Amersfoort