Volledig scherm
© Caspar Huurdeman

Bunschoters zijn ‘klaagmoe’: Minder klachten maar niet minder stank van biovergister

De afgelopen vier maanden zijn 181 klachten binnengekomen over stank van het biovergistingsbedrijf Van de Groep in Bunschoten. Dat heeft de provincie Utrecht bekendgemaakt.

De klachten zijn verspreid over zestig dagen binnengekomen. Opvallend is dat een groeiend aantal melders vanuit de nieuwbouwlocaties Zuiderzeeboulevard en Ons Belang bij zijn gekomen, meldt de provincie in een memo aan Statenleden. Ook komen er klachten van veel verder gelegen locaties.

De meeste klachten, 92, kwamen in juni met een piek op 12 juni toen het bedrijf, dat visafval vergist, met onderhoudswerkzaamheden bezig was. In augustus kwamen er nog 26 klachten binnen.

Vergeleken met vorige jaren nemen de klachten af, maar dat betekent niet dat er minder stank is, stelt de provincie. ‘Het vermoeden bestaat dat de mensen af en toe niet melden omdat zij het melden moe zijn’, aldus het memo van gedeputeerde Arne Schaddelee.

Verscherpt toezicht

Sinds juli staat het bedrijf onder verscherpt toezicht van de provincie. Begin september is er een grote hercontrole geweest na de grote controle op 13 mei, waarbij allerlei overtredingen werden geconstateerd. Binnen twee weken is de uitslag van die hercontrole bekend.

Het eindrapport over de recente uitstoot van stoffen is bijna klaar. Uit het concept valt al wel de conclusie te trekken dat wat er uit de schoorsteen komt niet schadelijk is voor de gezondheid, hoewel de geurnormen worden overtreden.

Wat nog moet beginnen is het onderzoek op leefniveau. Dat betekent dat er meetapparatuur wordt geplaatst bij bewoners rondom het bedrijf. Verder lopen er onderzoeken naar de administratie en naar opslagvaten.

Dagelijks het nieuws uit de regio in je mailbox? Schrijf je in op de nieuwsbrief!

In samenwerking met indebuurt Amersfoort