Burgemeester Lucas Bolsius.
Volledig scherm
Burgemeester Lucas Bolsius. © Nico Brons

Burgemeester Bolsius: 'Asielbeleid werkt niet goed'

Het Nederlandse asielbeleid werkt niet goed. Vooral niet, als er kinderen bij betrokken zijn. Die uitspraak deed burgemeester Bolsius vanavond bij aanvang van de raadsvergadering, waar hij stilstond bij de op handen zijnde uitzetting van de Amersfoortse kinderen Lili (12) en Howick (13). 

Quote

Het is indringend dat leerkrach­ten bewust geen band op willen bouwen, omdat ze weten later afscheid van ze te moeten nemen

Burgemeester Bolsius

,,Het is schrijnend om te zien wat de uitwerking van ons asielbeleid is”, aldus Bolsius. ,,We hebben allemaal het verdriet in de ogen van deze twee kinderen gezien.” 

De burgemeester heeft naar eigen zeggen samen met collega-ambtsdragers de tekortkomingen van het asielbeleid inmiddels aangekaart in een gesprek in Den Haag.

,,Dat Lili en Howick het land moeten verlaten, heeft heel veel mensen geraakt. Ook hier in het stadhuis. Iedereen heeft het erover. Ook in Huize Bolsius. Voor Lili en Howick is de toekomst ongewis. Een vreemd land, een vreemde taal: wat gaat dat brengen? Het is in mijn ogen terecht dat de roep om aanpak van het asielbeleid in Den Haag terechtkomt. Daar hoort het thuis, want daar wordt ons asielbeleid immers gemaakt.”

Dichtbij

,,Het asielbeleid komt in Amersfoort wel erg dichtbij, mede door de aanwezigheid van het azc aan de Barchman Wuytierslaan. Kinderen als Lili en Howick zitten naast uw en mijn kinderen in de klas. Ze sporten met Amersfoortse kinderen", aldus Bolsius. ,,Indringend is het dan ook, als ik hoor dat leerkrachten bewust geen band op willen bouwen, omdat ze weten later afscheid van ze te moeten nemen. Een bescherming van een mens, in een professionele situatie. En dat niet één, niet twee, en zelfs niet drie keer.”

De Raad van State oordeelde vorige maand dat Harbers de asielaanvraag van de kinderen terecht heeft afgewezen omdat Armenië een veilig land is. Lili en Howick wonen tien jaar in Nederland. Moeder Armina ontving verschillende afwijzingen op haar asielaanvraag. De rechtbank oordeelde eerder dat de Russische nationaliteit waarmee ze een asielprocedure startte, niet juist is. Lili en Howick worden zaterdag het land uit gezet. Hun moeder is in de Armeense hoofdstad Jerevan bezig met het zoeken van een huis en school voor haar kinderen

Dagelijks het nieuws uit de regio in je mailbox? Schrijf je in op de nieuwsbrief!

In samenwerking met indebuurt Amersfoort

Amersfoort