Burgemeester Bunschoten bezorgd over veiligheid in buurt na beschieting

updateBurgemeester Melis van de Groep van Bunschoten heeft vanavond gesproken met de bewoners van het huis in de Dopperstraat dat woensdagochtend is beschoten. Hij maakt zich ernstig zorgen om hun veiligheid en die van hun straatgenoten.

Volledig scherm
© Caspar Huurdeman

De schietpartij vanochtend lijkt sterk op een vergeldingsactie. Afgelopen week ging de auto van een van de gezinsleden al in vlammen op. ,,Ik ben zelf erg geschrokken dat dit zomaar in ons dorp is gebeurd. Maar voor de mensen die het betreft en de omwonenden is het nog veel heftiger’’, reageert Melis van de Groep.

In overleg met de bewoners van Dopperstraat 8 is besloten dat ze voorlopig op een ander adres verblijven. De burgemeester neemt vandaag een besluit om escalatie te voorkomen en de veiligheid in de buurt te waarborgen. De politie zal sowieso extra surveilleren. ,,Honderd procent veiligheid garanderen gaat niet, maar ik heb de buurt wel een hart onder de riem gestoken.’’

In het raam in de huiskamer van Dopperstraat 8 zijn drie kogelgaten te zien. Buurtbewoners schrokken rond 4.45 uur wakker van harde knallen Getuigen hoorden een scooter wegrijden. Bij de schietpartij raakte een 22-jarige bewoner lichtgewond door rondvliegend glas. Op het adres is een Pools uitzendbureautje gevestigd.

Autobrand

Het is de tweede keer binnen anderhalve week dat de bewoners getroffen zijn. In de nacht van vrijdag 23 op zaterdag 24 september brandde een geparkeerde auto voor de woning uit. De politie hield rekening met een technisch mankement. ,,Inmiddels onderzoeken we of er verband bestaat tussen de beschieting en de uitgebrande auto’’, aldus De Heer.

Overlast

Bunschoten probeert al enkele jaren grip te krijgen op overlast, die samenhangt met Poolse arbeidsmigranten. Onderlinge ruzies tussen Polen ontaardden tussen 2014 en 2015 in vechtpartijen, een geval van zware mishandeling en een schietincident op een volle parkeerplaats.

Omwonenden denken dat er sprake is van een gerichte actie. ,,Nooit heb ik overlast ervaren van het gezin. Bang ben ik niet. Het lijkt vooral op een wraakactie’’, aldus een buurtgenoot.

Aan de overkant van de woning zit de schrik er wel degelijk in. ,,Wij hebben kleine kinderen, dan wil je dit niet’’, zegt een buurvrouw.

Uitzendbureau Colar is sinds twee jaar op het adres gevestigd. Een eenmanszaak van een 20-jarige Pool. Het bureau heeft geen website en is bij uitzendbureaus in de omgeving niet bekend.

Elke dag het nieuws uit de regio in je mailbox? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

In samenwerking met indebuurt Amersfoort