Volledig scherm
© Nico Brons

Burgemeester veegt vloer aan met Syntus: ‘Geen oog voor verschraling busvervoer in Leusden’

Burgemeester Gerolf Bouwmeester van Leusden is ‘verre van tevreden’ over de manier waarop Syntus omgaat met klachten over het busvervoer in zijn gemeente. Hij eist een onafhankelijk onderzoek.

In een brief aan de provincie Utrecht, verantwoordelijk voor het busvervoer, bijt Bouwmeester van zich af. Het steekt de burgemeester dat Syntus nog altijd niet lijkt te begrijpen hoe groot het effect is van de verschraling van het busvervoer, die door de vervoerder in 2016 werd ingezet.

Totdat in december van dat jaar Syntus het stokje overnam van Connexxion, werd Leusden bediend door twee buslijnen: 77 voor het noordelijke deel van het centrum, 78 voor het zuidelijke deel. Syntus voegde de twee lijnen samen tot lijn 17, maar die laat, om sneller van het station van Amersfoort in het centrum van Leusden te zijn, wel een flink deel van het dorp links liggen. De gemeente probeert sindsdien op allerlei manieren de tweede lijn terug te krijgen, maar krijgt bij zowel provincie als Syntus tot nu toe altijd nul op het rekest.

Vorig jaar kondigde de provincie een evaluatie aan over de dienstregelingen van Syntus. ‘Destijds hebben wij gevraagd nadrukkelijk aandacht te schenken aan de maatschappelijke gevolgen van het wegvallen van de lijnvoering in het zuidelijk deel van Leusden-centrum’, aldus Bouwmeester in de brief. Dat is niet gedaan, stelt de burgemeester. ‘In het evaluatierapport volstaat Syntus met de melding dat het aantal klantreacties een dalende lijn toont.’

Onvrede

Dat is wel verklaarbaar: in de loop der tijd wordt de animo om te klagen wel minder, aldus Bouwmeester. ,,Hieruit mag dus niet zomaar worden afgeleid dat de onvrede over de opgeheven buslijn verdwenen is. Het heeft ons verder verbaasd dat aan vervoerder Syntus is gevraagd om zijn eigen vervoerproject te evalueren.’’

In de brief doet hij het provinciebestuur dan ook een ‘dringend beroep’ om in overleg met Leusden een onafhankelijk onderzoeksbureau in te schakelen, dat de maatschappelijke gevolgen in kaart brengt. Provinciebestuurder Arne Schaddelee heeft inmiddels laten weten een onderzoek te starten naar busvervoer in kleine kernen in het algemeen.

In samenwerking met indebuurt Amersfoort

Amersfoort