Volledig scherm
Voorbeeld van een aso-woning of Skaeve Huse in Rotterdam. © ANP

CDA en CU: Asowoning als laatste optie

Dat er asowoningen of wooncontainers nodig zijn voor onhandelbare huurders staat nog niet vast. Maar CDA en ChristenUnie sluiten het ook niet uit.

Simone Kennedy (ChristenUnie) gruwt van het woord en Ben van Koningsveld (CDA) noemt het 'stigmatiserend' maar toch ging de Amersfoortse politiek dinsdagavond in ruime meerderheid akkoord met de mogelijkheid overlastgevende huurders te plaatsen in asowoningen.

,,Maar pas als alle andere mogelijkheden onmogelijk zijn gebleken'', benadrukt Kennedy, die samen met Van Koningsveld het voorstel lanceerde. ,,Het gaat erom dat moeilijke huurders eerst worden terugverwezen naar de zorg of de instellingen en dat ze daar op de goede plek terechtkomen.''

Maar andere huurders van sociale huurwoningen mogen ook niet worden opgezadeld met de overlast van deze asohuurders. ,,Dus in laatste instantie kunnen we nadenken over prikkelarme en geïsoleerde woningen'', erkent Kennedy.

Waar die dan zouden moeten komen, weet de fractievoorzitter van de ChristenUnie nog niet.

Weerstand

Mocht ooit besloten worden tot plaatsing van wooncontainers, dan kan de politiek in Amersfoort op stevige weerstand rekenen. In 2006 en 2007 deed Amersfoort ook al pogingen plekken aan te wijzen voor asowoningen (in de volksmond ook wel hufterhutten genoemd). Dat plan sneefde na een storm van protest uit de buurten. Ook de woningcorporaties waren toen tegen.

In samenwerking met indebuurt Amersfoort

Amersfoort