Volledig scherm
Als alle basisscholen meedoen, gaat het volgens het CDA om 3400 leerlingen en dus evenzoveel fietshelmen © ANP

CDA: geef alle Amersfoortse derde- en vierdegroepers een gratis fietshelm

Om ongelukken met ernstige afloop te voorkomen, moeten leerlingen uit groep 3 en 4 van Amersfoortse basisscholen een door de gemeente betaalde fietshelm krijgen. In ruil daarvoor moeten de scholen meer aandacht besteden aan veiligheid in het verkeer.

Quote

Bijna 10 kinderen overleden aan het gevolg van hun verwondin­gen

Jan de van der Schueren (CDA)

Voor dit plan gaat het CDA morgenavond tijdens de gemeenteraad een meerderheid zoeken. Het voorstel sluit aan bij een omvangrijk fietsplan, dat morgenavond in de gemeenteraad wordt behandeld. In dit plan wil verantwoordelijk wethouder Hans Buijtelaar (VVD, Verkeer) tot 2022 jaarlijks 50.000 euro opzij zetten om kinderen ‘fietswijs’ te maken. Volgens de christendemocraten kan dit geld het beste besteed worden aan de aanschaf van helmen.

,,In 2018 raakten 13.000 fietsers gewond door een ongeval in het verkeer, onder wie 4.500 mensen met (zeer) ernstig hoofd- en hersenletsel”, aldus raadslid Jan de van der Schueren, die de cijfers heeft verkregen van de in Amersfoort wonende dr. Willem Kramer, traumachirurg in het Sophia Kinderziekenhuis in Rotterdam. ,,Onder deze 4.500 mensen waren 350 kinderen in de leeftijd tot 11 jaar die voor de rest van hun leven, als gevolg van het opgelopen letsel, mindervalide zullen blijven. Bijna 10 kinderen overleden aan het gevolg van hun verwondingen.”

Het CDA (met 6 van de 39 zetels in de gemeenteraad de grootste oppositiepartij) is ‘enorm geschrokken’ van de feiten. ,,350 kinderen jonger dan 11 jaar die voor de rest van hun leven mindervalide zullen zijn, met een of meerdere beperkingen verder moeten gaan… dat kunnen we ons toch niet voorstellen? En zeker niet als we ons realiseren dat veel van deze letsels voorkomen of tenminste geminimaliseerd hadden kunnen worden, indien de kinderen een fietshelm zouden hebben gedragen”, aldus De van der Schueren.

Het krijgen van een fietshelm zou wat het raadslid betreft samen moeten gaan met deelname aan een fietsveiligheidsprogramma, bijvoorbeeld Streetwise van de ANWB. Mochten alle zestig basisscholen zich bij de gemeente aanmelden voor het project, dan gaat het volgens het CDA om zo’n 3200 leerlingen en dus evenzoveel fietshelmen. Of er zich al partijen hebben gemeld die het voorstel willen steunen, is nog niet bekend.

In samenwerking met indebuurt Amersfoort

Amersfoort