Volledig scherm
Het kringloopcentrum heeft het financieel zwaar. © Saskia Berdenis van Berlekom

CDA: ‘Gemeente Amersfoort moet bijspringen om de kringloop te redden’

Het Amersfoortse stadsbestuur moet het financieel noodlijdende Kringloopcentrum Amersfoort aan de Zwaaikom te hulp schieten. Dat vindt het CDA, de grootste oppositiepartij in de gemeenteraad.

Het gaat niet goed met het kringloopcentrum, dat ook een vestiging heeft aan de Bedrijfsweg in Leusden: de instelling sloot 2018 af met een tekort van 129.000 euro, zo schreef het AD onlangs. Concurrentie van Marktplaats en de bedragen die de ROVA rekent om onverkoopbare spullen in de verbrandingsoven te gooien, zijn de grootste boosdoeners.

Volgens raadslid Angeliek Noortman is aan de eerste oorzaak niets te doen, maar aan de tweede des te meer. ,,Ik begreep dat de ROVA voor het Kringloopcentrum commerciële tarieven rekent. Dat is eigenlijk vreemd: de kringloop neemt de ROVA werk uit handen, omdat ze dan niet zelf oude spullen hoeft op te. Op deze manier is het voor het Kringloopcentrum niet op te brengen en dat is doodzonde.”

Noortman vindt dat de gemeente op z’n minst moet bemiddelen tussen de twee partijen, maar ‘misschien zijn er nog veel meer oplossingen’. Ze ventileert haar zorg in schriftelijke vragen aan het stadsbestuur. ,,Verlies blijven draaien is in ieder geval geen oplossing.”

De ROVA was vandaag niet bereikbaar voor commentaar op de vermeende hoge stortprijzen.

In samenwerking met indebuurt Amersfoort

Amersfoort