Volledig scherm
PREMIUM
Buurthuis De Nieuwe Sleutel. © Google Maps

Clubjes in buurthuis De Nieuwe Sleutel moeten nieuwe plek zoeken

Buurthuis De Nieuwe Sleutel aan de Noordewierweg in Amersfoort heeft een manier gevonden om het hoofd boven water te houden als de subsidiestroom van de gemeente opdroogt. Vier groepen die gebruikmaken van het buurthuis moeten daardoor op zoek naar een nieuwe plek.

Quote

Achteraf gezien hadden we het anders aan moeten pakken

Mels Niessen

De twee grote huurders die gebruikmaken van het gebouw, brengen meer geld in het laatje dan allerlei losse clubjes die één avond in de week een zaaltje huren. Sinds mei van dit jaar heeft de King Arthur Groep, een zorgorganisatie voor mensen met dementie, drie dagen per week een zaal in het buurthuis in gebruik als ontmoetingscentrum. Future of Fame, een stichting die jongeren en volwassenen helpt hun pad te vinden op de arbeidsmarkt, betaalt sinds 1 juni een vast bedrag om in De Nieuwe Sleutel kantoor te kunnen houden.

De laatstgenoemde kampt met ruimtegebrek en kan de gemiddeld 25 mensen maar moeilijk kwijt over de zaaltjes die tot hun beschikking staan in De Nieuwe Sleutel. ,,Het werkt beter als we als team bij elkaar kunnen zitten. Nu zitten we op verschillende plekken en is er toch afstand”, zegt Mels Niessen, de man achter de stichting. De gymzaal in De Nieuwe Sleutel past de stichting perfect. Vier andere groepen die de zaal ’s avonds gebruiken, kunnen er dan niet meer terecht. ,,We dachten dat we dat niet konden maken. We zijn zelfs gaan kijken op andere locaties”, aldus Niessen. Uiteindelijk heeft hij aan het bestuur van het buurthuis voorgelegd dat Future of Fame graag in de grotere zaal wil. ,,We hebben een visie voor het buurthuis. Als er niks verandert, dan zou het een langzame dood sterven, omdat de gymzaal niet genoeg opleverde.”

In samenwerking met indebuurt Amersfoort